What's happened at World Architecture Festival 2014?

Fearon Hay and Vo Trong Nghia again among the winners

by eleonora usseglio prinsi
0

WAF14  DAY 2 _ Fearon Hay and Vo Trong Nghia doubled their prizes during the second day's ceremony at Marina Bay Sands hotel and conference centre in Singapore.

Archilovers is among the media partners for both the World Architecture Festival and Inside Festival.
Scroll down to find out the winning projects:

Civic and community _ The Chapel, Vietnam, designed by a21studio

The Chapel is a community space in a new urban ward on the outskirt of Ho Chi Minh City, Vietnam. As a result of estate crisis, the surrounding area is lacking communal centers; therefore, the Chapel is designed to be the place for people to participate in activities such as conferences, weddings and exhibitions. The Chapel takes advantage of materials from the owner’s previous projects such as steel frames and metal sheets.

Culture _ Danish National Maritime Museum, Denmark, designed by BIG - Bjarke Ingels Group

The new Danish Maritime Museum is a subterranean museum built around a dry dock adjacent to Kronborg Castle of Hamlet fame. Completed in October 2013, the newly-opened museum has proven itself with an understanding of the unique historic and spatial context it is in as it seeks to reflect Denmark's historical and contemporary role as one of the world's leading maritime nations.

 

Health _ Chris O’Brien Lifehouse, Australia, designed by HDR | Rice Daubney

The Lifehouse represents the realisation of the late Professor Chris O Brien’s vision for the creation of an integrated cancer facility on the Royal Prince Alfred (RPA) Hospital campus. The facility aims to redefine the cancer patient experience and become a centre of excellence. This vision is about many things – a genuine patient focused facility, broad based holistic treatment in a world-class clinical environment with integrated research programmes.

Hotel & Leisure _ Son La restaurant, Vietnam, designed by Vo Trong Nghia Architects

Located in Northern Vietnam, the Son La province is an ethnic cultural area blessed with an abundant stretch of nature reserve including untouched forests and beautiful mountain landscapes. As there was formerly no development or accommodation in the province for tourists to recognize the city as a destination, Son La Restaurant, which has a capacity of 750 guests, has broken ground as the first facility hotel complex located near the city centre to bring accessibility and connectivity to the beauty of the province.

New & Old _ Rethinking the Split House, China, designed by Neri & Hu Design and Research Office

Neri&Hu was commissioned to reconstruct a dilapidated lane house left with almost nothing except its glorious shell in the historic and artistic Tianzifang area in Shanghai. The mission was to transform it into three separate apartment units. Neri&Hu’s strategy was to rethink the typology of the lane house--keeping the split level formation, a typical trait to lane houses in this city, and add spatial interest through new insertions and skylights to accentuate the architectural integrity of such a typology, contemporizing it for today’s lifestyle.

Production energy and recycling _ Lune de Sang Sheds, Australia, designed by CHROFI

The Lune de Sang Sheds is a unique inter-generational venture that will see a significant former dairying property in northern New South Wales transformed into a sustainably harvested forest. The vision is exceptional in that rather than planting a fast growing crop, various hardwoods of the region have been chosen to establish a rainforest landscape that will take generations to mature. The hardwoods will be tended to maturity and then selectively harvested, the long lifespan of the trees meaning a wait of between 50 and 300 years before the various species fully mature.

Sport _ Singapore Sports Hub, Singapore, designed by the Singapore Sports Hub Design Team (Arup, DP Architects and AECOM)

The Singapore Sports Hub is a key project in the government’s urban development plan, forming a central part of the 2020 vision for a sustainable, healthy and expanding population. The design of the precinct capitalises on the strategic site location next to the city centre to create a well-connected, accessible and inclusive destination. With easy access to the Mass Rapid Transport (MRT) network, adjacent expressways the requirements for major events have been well integrated, whilst links to the extensive local pedestrian network and the island-wide park connector system will provide a seamless connection for the everyday access of the surrounding residential communities.

Trasport _ Scale Lane Bridge on River Hull in full swing, United Kingdom, designed by McDowell+Benedetti

Located in Kingston-upon-Hull, the bridge connects the city centre and Old Town conservation area to the under-developed landscape of the east bank and provides a new route connecting existing cultural attractions. In keeping with the city centre’s master plan, the bridge acts as a catalyst to unlock the potential of the east bank and promote wider regeneration in the areas beyond, and to increase use of the river frontage. The black steel bridge over the muddy tidal river portrays a distinctive tough character carrying Hull’s industrial and maritime heritage, serving as an iconic landmark for Hull.

Villa _ Dune House, New Zealand, designed by Fearon Hay Architects

Located on the east coast of New Zealand’s North Island, the architecture was made to be as responsive as possible to the area’s lifestyle. The house is nestled into the dunes - the lower level is almost completely hidden by its sunken integration into the landscape. The interiors are a response to the ever-changing natural coastline encompassing a refined material palette offering a sense of comfort, calm and quiet by day and by night.

And for the future categories the winners are..

Residential: The Village by Sanjay Puri Architects
Competition entries: Art Gallery of Greater Victoria by 5468796 Architecture and Number TEN Architectural Group
Education: FPT Technology Building by Vo Trong Nghia Architects
Experimental: Skyfarm by Rogers Stirk Harbour + Partners and Arup Associates

Comments
    comment
    Author
    References
    The Chapel 58

    The Chapel

    Ho Chi Minh / Vietnam / 2014

    Danish National Maritime Museum 195

    Danish National Maritime Museum

    Elsinore / Denmark / 2013

    Son La restaurant 37

    Son La restaurant

    Provincia di Son La / Vietnam / 2014

    Scale Lane Bridge on River Hull in full swing 17

    Scale Lane Bridge on River Hull in full swing

    Hull / United Kingdom / 2013