Diaz y Diaz Arquitectos design the nursery school in La Coruña, Spain

Rectangular shapes and colour combinations for the school in Galizia

by Malcolm Clark
0

The building work on the Escuela Infantil de Los Rosales (Los Rosales Nursery School) in La Coruña, in Galizia, designed by Díaz y Díaz Arquitectos was completed in 2008.

The building covers the whole ground floor, keeping the environmental impact in the area concerned down to a minimum and improving ease of access. The school areas are designed according to the teaching activity, divided by age group and separated according to the different uses.

Access to the building is from two volumes on the eastern side of the complex. The complex is made up of three independent blocks connected by means of large common and recreation areas.

A first large block contains the rooms for children between the ages of 0 and 3 and is completed with a southward facing garden.

A second shorter block, is used as classrooms for 3 to 6 year-olds. The two parallelepiped blocks end with a space opening southwards which is connected to the access volume of the building.

A third block, with an independent external entrance includes the areas for collective functions which include the dining rooms and kitchens, the storerooms and the services block.

The organisational clarity of the inside makes for an easy understanding of the architectural solutions adopted for the outside. Large vertical sheets of etched glass provide moveable sunshades for the façades, creating at the same time a coloured combination which ranges from yellow to light blue.

This system means that the natural light can be exploited better but also provides a panoramic view over the La Coruña Paseo Marítimo.

Comments
    comment
    Author
    References
    Escuela Infantil en el Área Docente – Deportiva de Los Rosales 35

    Escuela Infantil en el Área Docente – Deportiva de Los Rosales

    La Coruña / Spain / 2008