AstraZeneca unveils The Discovery Centre by Herzog & de Meuron

by Archilovers
1
1 Love 1160 Visits

story image

AstraZeneca unveiled their new global research and development facility, named The DISC | AstraZeneca Discovery Centre  in Cambridge (UK) and designed by Herzog & de Meuron.


The DISC is located in the middle of the Cambridge Biomedical Campus (CBC). This central location reflects AstraZeneca’s ambition to be a key point of exchange and collaboration in the CBC, building on its many existing collaborations with members of the Cambridge Life Science community including the University of Cambridge, the Medical Research Council and Cancer Research UK. The architecture supports this drive and makes it visible with a porous building that is accessible from three different sides.

The new building is a triangular glass disc with rounded edges that loosely follows the shape of the site; it is defined by a saw-tooth roof that runs East to West to provide optimal natural light inside the building. The saw-tooth roof carries on through to the facade creating a tighter and larger vertical zig-zag geometry. The hovering glass disc with saw-tooth roof and stepped facade gives the building its characteristic appearance.

 

story image


The DISC sits on six rectangular glass boxes grouped in three pairs. They form an open courtyard, which in combination with the low-rise building structure, references the historical colleges in central Cambridge. The courtyard is the central point of the site, a meeting point, openly accessible from three different sides.

 

The rectangular glass boxes run vertically through all floors and house the main programmatic element of the building, the laboratories. They allow multiple groups to work side by side, enhancing the collaborative process. The glazed perimeters of the above ground blocks promote maximum transparency across the floor and through the building, making science visible for employees and visitors.

story image 

The work space is an open plan layout, offering employees a range of alternative workplace settings from private study spaces and quiet booths to informal employee collaboration spaces. Along the inner ring, the main circulation space around the courtyard on the upper floors, there are additional complementary zones providing a range of diverse spaces for exchange, informal meetings and on-floor catering.

 

All the amenities – conference centre, auditorium, café and restaurant – are concentrated on the ground floor with direct access from the main entrance to make them equally accessible for the entire building.

story image 

The diversity of materials is minimised in order to foster a clear distinction between different programs. The floor materials reflect the functional organisation of the building: natural stone for the entrances, rough sawn solid oak for main stairs and inner-ring area and carpet for the offices and write-up floors. The floor in the laboratories is continuous white resin finish. The main partitions within the building are full height glass walls, allowing transparency and seamless transitions between the diverse areas. The other material of choice is exposed concrete, revealing the construction method and structural function while complementing glass and wood.

 

The functional diversity and the low rise of AstraZeneca’s The Discovery Centre allow each floor to be specific and different from one another. The underground level will contain support facilities, a loading area and plant zone; the street level is open and porous with both amenities and science on display in the laboratories; the first floor of the hovering disc is connected through the ring area and the second disc floor is top lit through the skylight of the saw-tooth roof. Despite the distinct work environments of the floors, the building appears as one characteristic structure serving as a pivotal point for the entire CBC campus.

story image 

The DISC and sustainability

Beyond the building’s extensive scientific capabilities, the disc-like structure is a feat of environmental engineering equipped with 174 boreholes to provide natural geothermal energy; four ‘hybrid cooling towers’ and a ground source heat pump that will save enough energy to power 2,500 homes.

Low-energy ventilation and high levels of insulation also help ensure the efficiency of the building, along with the ‘saw-tooth’ roof design which minimises energy use by flooding the interior with natural daylight. This energy efficiency is aligned to the Company’s Ambition Zero Carbon programme that commits to zero carbon emissions from its operations across the world by 2025, and for its entire value chain to be carbon negative by 2030.

 

***

Photos ©AstraZeneca 2021

Comments
    comment
    user
    Author
    References
    The DISC | AstraZeneca Discovery Centre 6

    The DISC | AstraZeneca Discovery Centre

    Cambridge / United Kingdom / 2021