Social building in Elordigane

Mungia / Spain / 2011

63
63 Love 4,854 Visits Published
Over the remains of the old country house Elordui Zaharra, surrounded by oak trees, this building aims to concentrate all community uses derived from the residential area in which it is located. Our proposal specially valued the relationship with its context (the old building and its oak woods), and thus the perimeter walls of the country house were recovered; as a result, the new structures are all wrapped by the old envelope, establishing an intense dialogue between them and the inner spaces generated. Our proposal for the new building consists on separate structures or containers, each of which is intentionally oriented towards its context and inner spaces along a strong axis. That tension between old and new, nature and built, is further stressed by the selection of materials- solid stone for the old structure, and light wood for the newer substructures. [ES] Sobre los restos del antiguo caserío Elordui Zaharra, en el corazón de un robledal, se proyecta este edificio con la pretensión de centralizar los usos comunitarios de la urbanización residencial. Siempre nos pareció valiosa la convivencia con los elementos existentes (antiguo edificio y bosque), así que se rehabilitan los muros perimetrales del caserío. El proyecto se muestra como un envoltorio viejo que guarda las nuevas construcciones, estableciéndose un intenso dialogo entre lo viejo y los espacios intermedios generados. Nuestra propuesta para el nuevo edificio opta por crear diferentes volúmenes, cada uno de ellos orientado intencionadamente hacia los distintos patios o al entorno, vertebrados a lo largo de un eje central. La tensión existente entre lo viejo y lo nuevo se enfatiza mediante la contraposición de los sólidos muros de mampostería del caserío existente con las tablas de madera de las nuevas estructuras.
63 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Over the remains of the old country house Elordui Zaharra, surrounded by oak trees, this building aims to concentrate all community uses derived from the residential area in which it is located. Our proposal specially valued the relationship with its context (the old building and its oak woods), and thus the perimeter walls of the country house were recovered; as a result, the new structures are all wrapped by the old envelope, establishing an intense dialogue between them and the inner spaces...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Client Junta de Compensación del Sector Elordigane
    • Status Completed works
    • Type multi-purpose civic centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 63 users