CITY CENTER PAVILION AND MAIN SQUARE

Gignac-la-Nerthe / France / 2013

28
28 Love 5,158 Visits Published
[EN] An old Roman City from the 1st century, Gignac la Nerthe is a city from the Provence region, 20km from Marseille. In the late 1960s, the city developed alongside the first wave of North African immigration and in the 1980s with the people moving from some of Marseille’s roughest neighborhoods. Nowadays, the city has been populated by low cost individual housing that didn’t leave any room for public space. The city center’s new square and pavilion delivers a two-level proposal: first an urban evolution and then a social answer. The main goal is to unify three deserted plots into a whole public square connected with the actual city center, composed of the town hall main square, the church, an old barn, a village house, an old wash house and the boulevard Perrier. First of all, the houses had to be demolished to create a direct connection with the town hall square and the deserted plots. The old barn was renovated to leave a historical trace in the middle of the city. By extending the axis created by the municipality‘s building, an architectural element is set up on one hand to structure the public space and on the other hand to organize some function needed in such a space. In the continuation of the actual town hall’s square, the entrance of the project is defined by the new pavilion and the renovated old barn. The long building (70 meters) is creating a mineral square followed by a botanical garden, old Provencal plants and flowers are growing along the square. On the other side of the pavilion, a Provencal garden is defined by 9 trees and a water canal. The pavilion is hosting activities and functions, beginning by the children area: a small theater and a playground, the fountain, toilets, a covered space for party, open air lunches and at the end an open air theatre for projection, children shows or movies shows. A modern Provencal approach: the ceramic colored pattern comes from a piece of ceramic founds on the site, as a testimony to the region’s heritage. The entire urban project is creating several intimate spaces and foster social gatherings and activities. It is a powerful tool to help the municipality realize its social policy goals towards the citizens of Gignac la Nerthe. [FR] Ancienne ville Romaine de la fin du 1er siècle, Gignac La Nerthe est une commune provençale des environs de Marseille en France. Développant l’agriculture depuis le Moyen-âge, la ville a connu sa réelle expansion à partir des années 60 avec les 1er rapatriés d’Algérie et une politique d’urbanisation pavillonnaire en relogeant les habitants des quartiers Nord de Marseille. La ville de Gignac s’est ainsi « densifiée » par un mitage du territoire issu de la dé-densification des grands ensembles marseillais. Aujourd’hui, totalement rongé par cette expansion de parcelle individuelle, le centre ville ne laisse que peu de respiration urbaine et d’espace public. Complètement déserté, il subsiste toujours une église, un lavoir, l’Hôtel de Ville et sa place, une grange, une maison de ville et plusieurs terrains vagues. Partant de ce constat, la municipalité lance une politique d’acquisition foncière afin de reconquérir son centre ville, de créer une centralité autour de la mairie par un projet d’espace public à l’échelle de la ville et de ses habitants, un square ou un jardin ponctué de jeux d’enfants. Par une série de workshop Comac et l’équipe municipale définissent ensemble le programme et ses enjeux ; un espace pluri-générationnel, un lieu de rencontre, de vie et d’échange autour de plantations locales et renvoyant l’image de l’espace provençal et authentique pour tous. Le projet propose une lecture à double échelle, une évolution urbaine et architecturale de Gignac sous forme de réponse sociale. L’enjeu principal était d’unifier un ensemble de composantes urbaines disparates. Assembler et recomposer une centralité à partir de la place de l’Hôtel de Ville, le Boulevard Perier, le lavoir, la grange et les terrains vagues bordés de parcelles pavillonnaires. C’est en démolissant la maison de ville attenante à la grange que le projet vient créer la principale respiration urbaine du centre ville, étendant la place de la mairie au délà du Boulevard Perier, l’étendant jusqu’aux terrains résiduels pour former près de 3000m² d’espace coalisé. Prolongeant l’axe formé par le bâtiment de la mairie, un élément architecturé, le pavillon, vient s’implanter de manière à structurer l’espace public formant ainsi plusieurs sous espaces.
28 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    [EN] An old Roman City from the 1st century, Gignac la Nerthe is a city from the Provence region, 20km from Marseille. In the late 1960s, the city developed alongside the first wave of North African immigration and in the 1980s with the people moving from some of Marseille’s roughest neighborhoods. Nowadays, the city has been populated by low cost individual housing that didn’t leave any room for public space. The city center’s new square and pavilion delivers a two-level proposal: first an...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Client City of Gignac la Nerthe
    • Contractor DM construction, Paysages mediterraneens
    • Cost 750.000
    • Status Completed works
    • Type Parks, Public Gardens / Public Squares / Urban development plans / Pavilions / Urban Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 28 users