Casa Aguas Claras

Zapallar / Chile / 2009

58
58 Love 5,031 Visits Published

[EN] The house is inserted in the terrain taking advantage of the panoramic views and topography. A perpendicular slope towards the sights and the main volume define two levels which are linked by a single vertical element, the black-edged stone chimney that goes through both floors. Access at the top level leads to major facilities: living, dining, kitchen areas and master bedroom, accompanied with two wind protected terraces and a balcony running across all its length, defined by the recessed glass windows in its west view.


The lower level contains five bedrooms and a family room. The immediate surroundings and the panoramic views towards the ocean’s horizon, determine the main building programme to open its body parallel to this gifted sight, while all circulations take place around the building’s forest sides. The said situation defines two distinctly different sides; it comes forward with a fully glazed facade that opens entirely to the sea views, when the back entrance is defined with a sealed facade, worked out with timber sleepers interspersed with glass, giving partial views of the woods. The materiality of concrete with plank molding shows a variety of textures and allows the process of time ennoble it. Black stone and timber sleepers provide rusticity and colours to companion gray concrete.


 


[ES] La casa se inserta en el lugar a partir de la condición topográfica y panorámica del terreno. Un desnivel de una altura en el sentido perpendicular a las vistas y al volumen principal construido, define los dos niveles de la vivienda, los que se articulan mediante el único elemento vertical planteado; la chimenea en piedra negra canteada que acompaña todos los pisos. El nivel superior de acceso contiene los recintos principales, Estar, Comedor, Cocina y Dormitorio principal los que se acompañan por dos terrazas protegidas del viento y un balcón corrido en todo su largo, definido por el retranqueo del cierro de cristal en su fachada poniente.


El nivel inferior contiene un programa de cinco habitaciones y un estar familiar. El entorno inmediato y las vistas panorámicas que posee el terreno determinan la posición paralela al horizonte del cuerpo contenedor del programa principal, logrando que todos los recintos tengan vista al mar y las circulaciones se desarrollen por el lado del bosque. Así mismo esta situación define dos lados claramente distintos, hacia adelante se trata con una fachada completamente acristalada que se abre totalmente a las vistas y el mar, hacia atrás, definiéndose como la zona de llagada, el volumen se presenta con una fachada más hermética, tratada con durmientes de madera intercalados, dejando vistas parciales hacia el bosque. La materialidad de hormigón visto con moldaje de tablas otorga distintas texturas y permite que la acción del tiempo sobre el material sea noble, la piedra negra canteada y los durmientes de madera aportan el material rustico y los colores que acompañan al gris del hormigón.

58 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    [EN] The house is inserted in the terrain taking advantage of the panoramic views and topography. A perpendicular slope towards the sights and the main volume define two levels which are linked by a single vertical element, the black-edged stone chimney that goes through both floors. Access at the top level leads to major facilities: living, dining, kitchen areas and master bedroom, accompanied with two wind protected terraces and a balcony running across all its length, defined by the recessed...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Contractor GABRIEL CHRISTENSEN
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 58 users