Ehpad de Morangis

Morangis / France / 2013

21
21 Love 3,417 Visits Published
How could we build a socially orientated retirement home and never neglect comfort and sensorial fulfillment? A retirement home for all Based on an off-plan concept led by AXENTIA as a social contractor and IMMODIEZE as a private developer, the Morangis Retirement Home was constructed with financial support from the Conseil Général de l’Essone, Regional support as well as the Regional Health Agency and the town of Morangis. The operator and tenant of the new building is an Autonomous Public Establishment that offers stay’s as low as 60€ per day. This low and democratic offer was attained without sacrificing the quality of service or the finish of the construction. An orientated building The building is constructed on 4 levels and is based on a « Y » shaped plan. The building occupies the site as follows: 1) The main public entrance is located where the “Y” strands connect 2) The north façade is dedicated to service, deliveries and employee’s entrance 3) The south façade is generously opened towards the residents private parc The plan is organized according to a few constraints: compact, rational and open towards the outside The living areas as well as the main activities areas (restaurant, salon) are developed around the private gardens. These areas benefit from the view and easy dedicated access to the gardens. The gardens include therapeutically themed spaces as well as more traditional paths around flower beds and a rose garden. The rooms on floor one and two are dedicated to classical geriatrics residents, the rooms are disposed into 6 units of 13 rooms each The third floor is dedicated to patients suffering from Alzheimer’s disease or other similar neurological disorders. The floor includes vast dedicated spaces for specialized activities, rest and well-being. All the floors are accessible from the central node intersecting all of the buildings functions and patient units. Views and light for all One of the base lines of this project is to offer, all through the construction and all its sleeping units, framed views. Each unit has a main gathering area for activities or meals as well as a smaller area placed in front of loggia or suspended gardens. All these small areas include large windows and quality framed views. The corridors, usually blind and suffocating spaces, always include wider spaces with outside views, this allows our elders to move around at their pace towards lights and rest areas in the buildings circulations, they may easily meet and chat with fellow residents without having a difficult and stressing path to do so. The third floor has two large terraces easily accessible to the residents. These terraces, widely orientated towards the park, are treated as a prolongation of the inner spaces. On an individual’s point of view, the building rooms were designed differently with windows offering distant views of the country side and treated as hotel rooms more than hospital rooms. The windows all designed with a glass panel to the floor allowing bedded residents to have a view. Materials and Volumes A unique volume with different spaces: unity is not uniformity. On the outer skin wrapping the building, openings are pierced following no specific symmetry; the sculpted facades offer various views and volumes behind the outer skin. This envelope covering the building is made out of Siberian larch wood; these wooden boards are warm and comforting. The outer skin vibrates according to the sun and time of the day. The larch boards are top quality solid wood, they are butted together to prevent deformation and to remove defaults. Wooden awnings extend the facades skin away from the building creating shelter from the sun and rain and protecting the ground floor’s salons and restaurants. Every time the outer skin is punched in to form a dent in the global volume this corresponds to a specific socializing space: inner rest areas widely opened towards the park or the third floors terraces. The “dents” allow the sun and the light to reach in deeply into the building for those whom have difficulties moving about. As soon as the outer skin is breached to create a volume a different material and color is used to outline these inner volumes. A warm orange to yellow coating has been applied on the outer walls exaggerating the warmth of the light. The ambiance is friendly and warm and the yellow resonates nicely with the natural warmth of wood. As a result the dynamic spaces we offer are worth the effort needed to reach by elderly people. This bright and lively color, stimulating without being aggressive, is also the one used for the window and door frames of the facades found under the awnings and in the bedrooms. As one approaches the building and passes below the awnings towards the yellow coating, as he is welcomed, will feel and understand the building’s harmony. One will easily understand how the building works and how it is connected to its natural and urban surroundings. [FR] Comment réaliser un projet à but médico-social, recevant des personnes âgées dépendantes tout en favorisant l’accès à un confort et à un épanouissement sensoriel ? Un accès à l’EHPAD pour tous Au travers d’une Vente en l’Etat Futur d’Achèvement (VEFA) au bailleur social AXENTIA, propriétaire actuel du bâtiment, par la société Immodieze, l’EHPAD de Morangis bénéficie du soutien financier et structurel du Conseil Général de l’Essonne, de la Région, de l’Agence Régionale de Santé et de la commune de Morangis. Le gestionnaire et locataire du lieu, l’Etablissement Public Départemental Autonome, propose, grâce à ce montage particulier, une prestation d’accueil complète à 60€/jour/lits aux résidents. Ce prix avantageux démocratise l’accès à la maison de retraite sans rogner sur les prestations ou la qualité du lieu. Un EHPAD orienté Le bâtiment se développe sur quatre niveaux suivant une forme en « y ». L’implantation sur le site s’oriente selon trois faces différentes : 1- L’entrée du public à l’ouest dans le pincement du « y » 2- La façade nord, dédiée aux services orientée, vers la campagne 3- Les façades au sud ouvertes sur un parc paysagé dédié aux résidents. L’organisation en plan est simple et compacte, rationnelle et tournée vers l’extérieur : Les espaces de vie, d’activités et d’accueil, au rez-de-chaussée, s’enlacent tout autour du jardin disposant aussi bien d’une vue que d’un accès à la promenade extérieure et aux jardins thérapeutiques spécifiques. Les chambres traditionnelles de gériatrie, réparties par unité, sont disposées dans les étages R+1, R+2 (78 lits répartis en 6 unités). L’unité Alzheimer de 13 lits (UHR) et le Pôle d’Activité et de Soins Adaptés (PASA) occupe le R+3 qui lui est complètement dédié. L’ensemble des niveaux est desservi par un noyau central à l’intersection de toutes les unités. Vues et lumière pour tous Un des fondamentaux de cet EHPAD repose sur la présence d’échappées visuelles aux seins de chaque unité de vie. Celles-ci disposent toutes d’un espace commun et d’un petit salon ouvrant sur une terrasse ou sur une loggia double-hauteur permettant l’agrément des résidents et l’apport de lumière naturelle dans les circulations. Les couloirs, habituellement anxiogènes, sont ici rythmés et agrémentés de respirations pour nos ainés qui peuvent faire des pauses contemplatives ou se retrouver en petits comités lors de leur déambulation. Au dernier étage, de grandes terrasses adaptées et ouvertes sur le jardin sont aménagées afin d’étendre les espaces d’activités sur l’extérieur. D’un point de vue individuel, toutes les chambres disposent de vues lointaines et différentes. Les fenêtres possèdent des allèges vitrées fixes offrant la possibilité au résident d’avoir une perspective vers l’extérieur même immobilisé dans son lit. Matériaux et Volumes Un volume unique mais des espaces différents : l’homogénéité n’est pas synonyme d’uniformité. Sur une enveloppe couvrant l’ensemble du bâtiment, les percements des baies sont décalés entre eux, les retraits dans la façade permettent la lecture de volumes variés. Cette enveloppe est incarnée par un parement en mélèze non traité, vibrant et chaleureux, d’un ton soutenu. Les lames de bardages sont larges, elles sont aboutées pour augmenter la qualité générale d’aspect et de résistance du parement. Des auvent prolongent le parement de façade au rez-de-chaussée et protègent du soleil les salles à manger et salons tout en proposant des espaces abrités plein sud à l’extérieur sur le jardin. Chaque retrait dans la façade correspond à un espace de sociabilité : les terrasses sont destinées au Pôle d’Activité et de Soin Adapté et à l’Unité d’Hébergement Renforcée et les loggias sur deux niveaux éclairent les salons de chaque unité de vie. Pour revêtir les murs de ces espaces extérieurs communs, si essentiels à la qualité de vie des résidents de l’EHPAD : une couleur chaude, jaune orangé, résonnant avec le bardage bois. Cette couleur est naturelle, motivante et dynamique. Elle permet l’agrément et le confort visuel des usagers. Cette couleur vive et stimulante, non agressive, est aussi celle des menuiseries et se découvre sur des parties de façades situées sous les auvents. Elle véhicule des valeurs d’accueil ou de confort et participe ainsi à l’harmonie générale du bâtiment et de son fonctionnement.
21 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    How could we build a socially orientated retirement home and never neglect comfort and sensorial fulfillment? A retirement home for all Based on an off-plan concept led by AXENTIA as a social contractor and IMMODIEZE as a private developer, the Morangis Retirement Home was constructed with financial support from the Conseil Général de l’Essone, Regional support as well as the Regional Health Agency and the town of Morangis. The operator and tenant of the new building is an Autonomous...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2013
    • Client Immodièze / Axentia pour le Conseil Général 91
    • Contractor Dumez Ile-de-France
    • Cost 9,4 M € HT
    • Status Completed works
    • Type Nursing homes, rehabilitation centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users