MAAVC

Museum of Art and Archaeology of the Côa Valley Prehistoric Rock-Art Site of the Côa Valley / Portugal / 2009

24
24 Love 2,153 Visits Published
To build the Museum of Art and Archaeology of the Côa Valley we connected different parameters: topography, accessibilities and program. The fusion of these aspects was highly important for the concept definition – to conceive a museum as an installation on the landscape. The topography was crucial in our decisions since we had to deal with an enormous difference between the museum entrance and the interior of the building. The arrival is made at the top of this topography and that was one of the reasons to create a platform, a terrace, a belvedere – the stage scenario is the huge and impressive landscape with mountains and valleys. The arrival, a contemplation moment and a parking space as well – is at the same time the museum entrance. The body strategy, in relation to topography, is natural; this means that the platform assumes the same level of the street that ends on the building while the terrain goes down along the side walls showing, in the front elevation, the total height of the volume. On the higher level of the terrain, the monolithic triangular form is a direct result of the valley’s confluences. This triangular body happens in the middle line of the two valleys, facing them (Vale de José Esteves and Vale do Forno) – the third side faces the crossing of Douro and Côa rivers. Its materiality evokes the local stone yards and reflects two different natures: the concrete’s matter and the local stone’s texture and colour. For the building expression we decided to use concrete made with shale pigment (local stone) – the concrete’s texture was made with several molds that were extracted directly from the existing rocks.
24 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    To build the Museum of Art and Archaeology of the Côa Valley we connected different parameters: topography, accessibilities and program. The fusion of these aspects was highly important for the concept definition – to conceive a museum as an installation on the landscape. The topography was crucial in our decisions since we had to deal with an enormous difference between the museum entrance and the interior of the building. The arrival is made at the top of this topography and that was one of...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Client Ministério da Cultura IGESPAR
    • Status Completed works
    • Type Museums
    Archilovers On Instagram
    Lovers 24 users