Psychiko House

Atene / Greece / 2012

67
67 Love 6,370 Visits Published

This residence is located in a hilly, low-density suburb of Athens, on a 1000m2 gently sloping site, offering commanding views of the cityscape below.


The house is divided into three distinct zones. A chthonic core clad in grey stone, inspired by the quarries of the Attica landscape, houses the gallery for the owners’ collection of vintage cars and modern art. An amphitheatrical upper floor, conceived as a pair of binoculars kinking to frame city views, encompasses the private areas of the residence. Finally, a transparent and fluid living area occupies the space between them. These elements are strung together through a notional ribbon that circulates through the site and defines the spatial narrative, revealing views along its path. This ribbon introduces you to the house through a compressed curving view, which cuts through the stone wall that shelters the residence from the surrounding buildings to the south. It then directs the gaze to the intimate pool garden and finally widens to form the fluid living spaces, which have expansive views of the Olympic Park. The effect is like standing on the edge of a diving board ready to plunge into the cityscape.


Credits



Location:
Psychiko, Athens, Greece


Status: Complete, 2012


Client: Undisclosed


Collaborating Architects Trac: (Technical Design) & Antonia Panou & Associates (Developed Design)


Structural Engineer: METER - Babilis & Associates


Services Engineer: LDK Consultants


Lighting Designer: Alkistis Skarlatou


Landscape Designer: Elandscape


Space Consultant: Sofia Vantaraki


Industrial Design Consultant: Manos Vordonarakis


Contractor: Divercity Architects


Photos: Erieta Attali


Awards: The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award / Nominated, 2013


Architectural competition upon invitation / 1st prize (GR), 2007

67 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This residence is located in a hilly, low-density suburb of Athens, on a 1000m2 gently sloping site, offering commanding views of the cityscape below. The house is divided into three distinct zones. A chthonic core clad in grey stone, inspired by the quarries of the Attica landscape, houses the gallery for the owners’ collection of vintage cars and modern art. An amphitheatrical upper floor, conceived as a pair of binoculars kinking to frame city views, encompasses the private areas of...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client Undisclosed
    • Contractor Divercity Architects
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 67 users