Villa Las Brisas

Palma di Maiorca / Spain / 2013

108
108 Love 9,175 Visits Published
This is a project of the villa build for the private client, project has been released between 2006 and 2013 in Las Brisas, and house is situated on a steep mountain facing the sea on the west part of the Mallorca Island. The challenge of the project was to cope with already existing primary structure - a reinforced-concrete frame (with a tiled roof) left abandoned on site for almost 10 years. Also design has been limited by local planning regulations which did not permit changes to the building's envelope. The villa complex comprises a labyrinth of structures that descend the steep slope of the rocky mountain. This is a space whose perception is aggregated from a large number of fragments and visual impressions. One of the strongest of such impressions is the view you see as you enter the house - a double-height hall; a striking canyon, ends in a panoramic window framing the view of the picturesque harbor. The house's central volume, like its facade, is clad in grey volcanic stone which blends internal and external spaces. Pore microstructure of the cladding stone makes house extremely energy efficient minimizing energy spend on cooling and heating of the all entire building. To counter the heat and direct sunlight a double 'skin' has been introduced on the south and west facades. The first, inner, layer of this skin constitutes the transparent glass of the windows and tinted glass of the finishing of the walls; the second, outer, layer is a system of mobile stone panels finished with copper from the inside. This unique technology of mobile facade allows to control the shade in the house and also convert house to the enclosed stone block to secure villa when inhabitants are away. Central element of the house is a 'green gabion'- a laser-cut copper void filled with twining plants. ‘Green gabion' cross the entire house from east to the west separating the villa space into living and service zones. On the north side ‘gabion’ forms the vertical green facade of the house. On western and eastern sides of the 'gabion' there are intimate private spaces - 'green' bath gardens. Passing through the house in the 'canyon' double floor open space , perforated-copper surface of ‘gabion’ folds to the house's main staircase structure. The pattern on the vertical green facade has been computed to respond to the context of the villa, bigger openings of the pattern are located in zones better exposed to the sun during the day. Central element of the interior of the ‘Canyon’ space- the copper staircase is made from plywood panels bonded with copper. This structure has been developed together with ARUP specialists, panels has been cuted using water jet machine, later copper layer has been artificially patinated in order to have the same finishing quality copper had being outside. From inside of some panels, the fiber optics lighting is attached, to create different lighting effects. Most of materials and structures are experimental and became possible also because of the collaboration with local craftsman companies, who were open to risk elaborating new technologies and testing new materials. 3 levels of the house are stepping down into the fluid space of the sloped garden at the bottom; triangulated surface of the garden terrace constitutes mix of teak paving and lawn, running as a continuous surface from outside into the interior of the internal SPA. Surrounded with continuous teak surface inside internal SPA space, there is a black swimming pool block. Internal swimming pool is finished with black concrete, creating black void, inserted pixels of light creates a spectacular space with mix of reflections lights and shadows in the water.
108 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This is a project of the villa build for the private client, project has been released between 2006 and 2013 in Las Brisas, and house is situated on a steep mountain facing the sea on the west part of the Mallorca Island. The challenge of the project was to cope with already existing primary structure - a reinforced-concrete frame (with a tiled roof) left abandoned on site for almost 10 years. Also design has been limited by local planning regulations which did not permit changes to the...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 108 users