Casa Y

Turin / Italy / 2012

313
313 Love 28,825 Visits Published
Set in the hills just outside Turin in northwest italy, this family home is han exercise in combining elegance with rationality, architectural refinement of materials and amenities, and certified energy efficiency. Tucked into the hillside, this discreet volume is regularly marked out by narrow extrema stairs connecting the two levels. at basement level, a central distribution passage leads off to a garage, study, library, sauna and children’s playroom. On the upper floor, the programme creates a deliberate contrast between the living area - a large environment whose ample loggia projects outwards from the rest of the building nestled into the sloping terrain - and a night zone overlooking the valley on the south side. a long narrow corridor forms the distribution circuit, its fair-faced concrete walls lit by shafts of light from a skylight running the full length of the passage way. Tall narrow windows at the end of the corridors of both east and west wings are a natural continuation of the skylight, giving vistas onto the landscape outside. Slanting shafts of light also offset the smooth white concrete walls of an internal staircase whose graduated coloured steps and central position - hung from the ceiling slab - turn it into a striking interior décor feature. The bedrooms on the southeast side give onto the only piece of flat grassy ground. a boardwalk made from recycled formwork forms a patio area in front of each room. Sunscreens of horizontal cor-ten slats shielding the full- height glazed façades open out 900 to create a secluded area in front of each room. Slat inclination has been calculated on the basis of the sun’s summer and winter angles for optimum shielding. deceptively simple, the building’s geometry is posited on refinement and elegance. This is evidenced by the juxtaposition of materials like fair- faced concrete and steel, and the contrasting textures and finish of the unrendered concrete walls: silky smooth on the lower floor on account of the steel formwork used, and rough and rustic on the upper floor, patterned by timber formwork. contrasting textures are also a feature of the interiors. interior doors made from stripped formwork add to this juxtaposition. in the night zone, each environment has its own ‘water zone’. The fair-faced concrete of the walls also forms the bathtubs, contrasting to great effect with the satin-finish steel faucets and stone washbasins. Francesco Pagliari (The Plan 03/2013) Una residenza unifamiliare nella collina torinese, per coniugare eleganza d’intenti, principi di razionalità, espressività architettonica nell’accuratezza e nel dettaglio di attrezzature e materiali, ricerca di basso impatto energetico certificato. addossata al rilievo e ritmata da strette scale esterne che superano il dislivello del terreno, la villa si suddivide in due piani: il seminterrato, con garage, è destinato ad ambienti-studio, biblioteca, sauna, stanza per i giochi dei ragazzi ed è imperniato attorno ad un cavedio centrale; il livello superiore pone accenti differenti fra la zona soggiorno, ampio spazio che si manifesta all’esterno nel volume loggiato in aggetto perpendicolare sulla linearità della villa abbarbicata al terreno, e zona notte, che si affaccia sul fronte sud verso valle. Le stanze, ciascuna con la propria “zona d’acqua”, slittano lungo il corridoio segnato da un lucernario che taglia una lama di luce sulle pareti in cemento a vista e sul volume della scala, a sua volta configurato come un nucleo espressivo appeso al solaio, che si distacca negli spazi interni per le lisce pareti chiare e la sequenza colorata dei gradini. Sul fondale est del corridoio la stretta finestra (replicata sul fronte ovest opposto) sembra proseguire il sottile asse luminoso del lucernario e traguarda la vegetazione. L’affaccio delle stanze da letto verso sud-est si distende sulla parte livellata del terreno a superficie erbosa, con una fascia praticabile intermedia a listelli in legno, recuperate dai casseri.
Le vetrate a tutt’altezza sono protette da un sistema di brise-soleil a barre orizzontali in acciaio cor-ten, con giacitura ottimizzata in relazione alle differenti condizioni d’irraggiamento invernali ed estive; per ogni stanza, la possibilità di aprire a 90° la fascia del brise-soleil consente di creare zone esterne di riservatezza. La residenza, a geometria apparentemente semplice, si innesta sulla duplice tensione a raffinatezza ed eleganza: la conformazione si dettaglia nell’accostamento diretto dei materiali, fra cemento a vista ed acciaio, nel grado di finitura delle superfici parietali in cemento a vista che si differenzia tattilmente fra piano seminterrato, con pareti lisce in conseguenza delle casserature metalliche adottate, e piano superiore, con pareti ruvide e dense di impronte lasciate dai casseri lignei, che vengono riutilizzati per le porte interne, in un addensamento di toni e materie che balza evidente negli interni. contaminazioni materico-visive che procedono dall’esterno alla profondità degli interni: nei bagni si coniugano pareti in cemento a vista, che divengono vasca, con la raffinatezza della rubinetteria in acciaio satinato e lavabi in pietra. Francesco Pagliari (The Plan 03/2013)
313 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Set in the hills just outside Turin in northwest italy, this family home is han exercise in combining elegance with rationality, architectural refinement of materials and amenities, and certified energy efficiency. Tucked into the hillside, this discreet volume is regularly marked out by narrow extrema stairs connecting the two levels. at basement level, a central distribution passage leads off to a garage, study, library, sauna and children’s playroom. On the upper floor, the programme...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 313 users