Pool & outdoor lounge

Formentera / Spain / 2013

91
91 Love 7,626 Visits Published
The project issues from the desire to create a bath and recreation area as core of relationship between the two centenary houses of Can Xomeu Sord, located in the Vénda de Sa Talaissa (La Mola) on the island of Formentera. With the objective of the integration on the landscape, the intervention must be rooted in the complex weave of walls and traditional dry stone outbuildings that characterize this type of traditional rural settlements in the smaller of the Pitiüsas. This limitation became an opportunity to formalize a subtle filter between the two houses that offers a close but border meeting area, open to the beautiful view of the lighthouse of La Mola but intimate, that permeates local tradition while echoes the modernity. The space bounded by two parallel walls and an old farmyard, set the main guidelines, the precise location and some of the construction details of the intervention. The water sheet of four by fifteen meters searches tangency with the east wall, becoming overflowing over it. The trace of the East wall coincides with the water surface but only dematerialized to leave this footprint of gravels from the same stone as the wall. From that precise limit continues free the natural and heterogeneous topsoil. The pool basin, coated of white Macael marble pieces of 60x40x2 cm differentiates a beach-relation area and a swimming area. The entire floor has been solved by a wooden platform of suitably treated solid pine. On the South edge, resting on the old farmyard, leans the light pergola of galvanized steel structure and cane covering inspired by the designs of the architect Lluís Clotet at his home in Mallorca and Elías Torres + José Antonio Martínez-Lapeña at Can Toni des Cocons. All this in an order that tends to constructive and material sincerity. [ES] El proyecto surge del deseo de crear una zona de baño y recreo como núcleo de relación entre las dos viviendas centenarias de Can Xomeu Sord, ubicadas en la vénda de Sa Talaissa (La Mola) de la isla de Formentera. Como voluntad de integración paisajística, la intervención debía enraizarse en la compleja trama de muros y construcciones auxiliares de piedra seca de factura tradicional que caracterizan este tipo de asentamientos rurales tradicionales en la menor de las Pitiüsas. Esta limitación se convirtió en una oportunidad para formalizar un filtro sutil entre las dos casas que ofrece un punto de encuentro próximo pero fronterizo, abierto a la bella panorámica del faro de La Mola aunque íntimo, que se impregna de la tradición local a la vez que se hace eco de la modernidad. El espacio delimitado por dos muros paralelos y un antiguo corral, estableció las directrices principales, la ubicación precisa y algunos de los detalles constructivos de la intervención. La lámina de agua de quince por cuatro metros busca la tangencia con el muro Este, tornándose desbordante sobre él. La traza del muro Este que coincide con la lámina de agua se desmaterializó para dejar tan sólo la huella de éste en forma de gravas del mismo tipo de piedra que la del muro. A partir de ese preciso límite se reanuda libre el tapiz heterogéneo natural sobre tierra vegetal. El vaso revestido de mármol blanco Macael en piezas de 60x40x2, distingue una zona de playa-relación y el área propiamente de nado. Todo el pavimento se ha resuelto mediante una tarima de madera de pino macizo convenientemente tratado.   En la franja del extremo Sur, deslizándose sobre un antiguo corral, se apoya una ligera pérgola de perfiles de acero galvanizado y plementería de cañas, inspirada en los diseños del arquitecto Lluís Clotet en su casa de Mallorca y de Elías Torres + José Antonio Martínez-Lapeña en Can Toni des Cocons. Todo ello siguiendo un orden que tiende a la sinceridad constructiva y material.
91 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project issues from the desire to create a bath and recreation area as core of relationship between the two centenary houses of Can Xomeu Sord, located in the Vénda de Sa Talaissa (La Mola) on the island of Formentera. With the objective of the integration on the landscape, the intervention must be rooted in the complex weave of walls and traditional dry stone outbuildings that characterize this type of traditional rural settlements in the smaller of the Pitiüsas. This limitation became an...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Contractor M+M Proyectos
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Swimming Pools
    Archilovers On Instagram
    Lovers 91 users