Caterpillar House

Lo Barnechea / Chile / 2012

123
123 Love 12,141 Visits Published
This prefabricated house for an art collector and his family was built in the outskirts of Santiago in a new suburban residential area. In order to reduce construction time and costs, second hand shipping containers were used as follow: Five 40 “standard containers, Six 20“ standard containers and one 40“ open top container for the swimming pool. Putting aside the fulfillment of the brief; the main purposes of the house were two: The first one was to integrate it to the territory of this part of the city where the presence of the Andes Mountain is extremely strong both visually and tectonically. Therefore the presence of the Andes was considered as an obvious background worst to be highlighted and also as a sloped ground needed to be negotiated. The second one was to allow the external air to run smoothly and easily through the all house and its different parts In order to avoid mechanical cooling. With regard to the former, the strategy to achieve the proposed integration to the territory, consisted in placing the volumes of the house as if they where resting on the slope and allowing the volumes, lets say; to be blended by the slope. As a result of this tide adjustment of the house to the natural ground; there are generated the entrance to the house and the children sleeping rooms having each one an inclined inner space which is both the skylight and the bed place in the room. In relation to the latter; the strategy for improving air movement through the house consisted in organizing the program along stripes and keeping interstitial spaces among them for the circulation of both; the inhabitants and the cool air that comes from the mountains. At the same time, the proposed interstitial spaces increases the house perimeter which allows most of the times to have light and air entering the spaces from at least two opposite sides. As a consequence of this will, windows and doors are aligned along axes that cut the stripes, easing therefore air movement and also creating visual integration Construction phases consisted in: firstly; placing the retaining walls to create a horizontal plane to place the public areas of the house. Secondly; in mounting the containers and ensemble them on top to place the private areas and thirdly; to wrap the containers with a unitarian material which at the time that integrates the parts also creates a ventilated façade that temperate the interior spaces. The material palette was chosen having in mind not only low cost materials but low maintenance as well. In the election of materials it was also important to analyze their capacity to age well an to incorporate time passing as something that adds value to material. Architectonic elements such as windows, doors, and skylights are rationalized and repeated all over the house not just to reduce cost but also in order to create and integrated architectonic peace. [ES] El proyecto consiste en una vivienda prefabricada construida en base a la reutilización de 5 contenedores marítimos de 40 pies standard, 6 contenedores maritimos de 20 pies standard y de 1 de 40 pies de caracteristicas open top, para la piscina. Con el objeto de integrar el proyecto al territorio caracteristico del pie de cerro de la cordillera de los Andes, la vivienda se construye en base a franjas orientadas hacia el paisaje del valle, las que se deforman a medida que se encuentran con la pendiente del terreno en su espalda. Como resultado de este acomodo de las piezas en el terreno, se generan el acceso a la casa y las lucarnas que coronan los dormiitorios. La organización en base a frajas por la que se opta, permite crear instersticios que cumplen tres objetivos; organizar las circulaciónes , promover la ventilación cruzada y generar estrechos encuadres hacia las vistas exteriores. Las etapas de construcción consistieron : primero; en generar los muros de contención para posibilitar una superficie horizontal en la base del terreno para hospedar las zonas publicas de la vivienda ; segundo; en montar y ensamblar los contenedores por sobre esta base para albergar los dormitorios en ellos y por ultimo; envolver los contenedores con un manto monomaterial que junto con integrar las partes, genera un piel ventilada que templa el interior.
123 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This prefabricated house for an art collector and his family was built in the outskirts of Santiago in a new suburban residential area. In order to reduce construction time and costs, second hand shipping containers were used as follow: Five 40 “standard containers, Six 20“ standard containers and one 40“ open top container for the swimming pool. Putting aside the fulfillment of the brief; the main purposes of the house were two: The first one was to integrate it to the territory of this part...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 123 users