Waiatarua House

Auckland / New Zealand / 2012

44
44 Love 5,755 Visits Published
The brief was for a new house on a challenging, steep site in the Orakei creek gully. One of the design challenges was to insert a bold (in size and placement) intervention into a sensitive bush reserve whilst still maintaining a sense of modesty and poetic. The desire was to seek out a quiet architectural expression, one that is devoid of excessive articulation and noise; a silent witness to its surroundings. Conceived as sculptural components the design plays on purity and scale of the program articulated through three simple elemental forms that step down the site towards the creek - the roof of one floor creating a level platform for the next. From the point of entry the house offers a range of spatial experiences across the width of the floorplate; transitioning from a hunkered almost subterranean position in the landscape to an elevated position perched in the tree canopy.
44 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The brief was for a new house on a challenging, steep site in the Orakei creek gully. One of the design challenges was to insert a bold (in size and placement) intervention into a sensitive bush reserve whilst still maintaining a sense of modesty and poetic. The desire was to seek out a quiet architectural expression, one that is devoid of excessive articulation and noise; a silent witness to its surroundings. Conceived as sculptural components the design plays on purity and scale of the...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Contractor McGillivray Builders
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 44 users