House for a painter

London / United Kingdom / 2013

17
17 Love 2,359 Visits Published
Attracted by the large volume and excellent natural light, the artist and his wife lived and worked in this warehouse building in an ad hoc manner for some years, before the arrival of their first child necessitated a more formal inhabitation. Dingle Price Architects proposed the insertion of a two storey house with a front facade overlooking and animating the studio space which attains the character of a small piazza or garden, a feeling further enhanced by the large landscape paintings in progress. The design draws on the symmetrical character of the existing building to provide a series of interconnected rooms of varied scale and proportion. The existing interior consisted principally of white plastered walls, and both unfinished and white painted pine floorboards. Rather than introducing new materials, we chose to adopt and extend the use of this palette - staircase and cabinetry are constructed from southern yellow pine planks, and the elevation of the residence if partially clad in painted pine boards of a matching width to the floorboards. Whilst the residence can be entirely or partially closed off from the studio when necessary, opening the doors and shutters reveals scenic views across the internal landscape.
17 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Attracted by the large volume and excellent natural light, the artist and his wife lived and worked in this warehouse building in an ad hoc manner for some years, before the arrival of their first child necessitated a more formal inhabitation. Dingle Price Architects proposed the insertion of a two storey house with a front facade overlooking and animating the studio space which attains the character of a small piazza or garden, a feeling further enhanced by the large landscape paintings in...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users