Casa Brasileña

San Vicente / Spain / 2009

38
38 Love 4,157 Visits Published
This dwelling – pavilion is located on a geographically smooth plot. The challenge was to create a habitable space which identified itself with the topography of its plot as well as, in a way, the landscape surrounding it, characterised by aridity, rolling hills and low thickets. This connects with the soft curves of the structures, in keeping with the search for harmony between the building and its natural surroundings. To dissolve the limits between inside and outside, between the contemplative and the domestic, between the artificial and the wild: such has been the project strategy of this unique building which could be regarded as more of a pavilion than an abode. The new construction stands on two plots previously occupied by an old house of little value, a swimming pool and a garden – orchard, tended to during more than twenty years. This garden was an important element in relation with the previous building, and has a high sentimental value for the developer. Its open-plan nature leaves the function of the interior open-ended: an exhibition hall, an office, a restaurant, etc. A concrete patch traverses the plot from the lowest point up to the roof, linking the living and the inanimate. It is a patch on the landscape rather than on a board, a three-dimensional patch which absorbs the spectator into each scene, configuring interior spaces like infinitely varied enfolding curves which modify their presence according to the movement of the person inside the abode. The new building was designed with the determination to maintain each and every element which constitutes the garden. Thus, a structure of enveloping curves appears around the swimming pool in tandem with the trees and shrubbery of the plot, while the open-plan nature of the interior leaves its function open-ended: an exhibition hall, an office, a restaurant, etc. The logic of a house and a garden collapses and gives way to a totality which manages to fuse the habitable structures with the natural elements, in spite of building’s striking appearance. Every square metre of the plot is articulated so that an outer space always appears to complement each inner one. The idea of a house with its respective land has disappeared, allowing the resulting whole to be projected towards the distant landscape, the coastline and the sea with a greater intensity. An enveloping outer wall, closed off on the north from neighbouring buildings but open to the plot and the scenery, contains a second wall, which marks a subtle itinerary around the interior of the house and links each different space. We are unknowingly guided from one space to another across a fluid and continuous circular trajectory which successively introduces the different areas. The furniture of the home is adapted, arranged and attached to and around this wall, which aims to become the element around which the objects and memories of the inhabitants unfold. Floor, walls and ceilings are concrete with different finishes, configurations, treatments and typologies: curved, flat, horizontal, vertical, perforated, smooth, polished, deactivated, trowelled,... making up a catalogue of techniques and practices which employ concrete in the development of a specific project. The rich variations of the material used in its construction make this a house which is simple and complex at the same time. The building follows the concept. Only certain panes of glass momentarily turn it into a “capsule”, and that is when it takes on a cosmic character. [ES] Esta vivienda - pabellón es un ejercicio de acuerdo entre un terreno con una topografía suave y un espacio habitable. El reto era conseguir una casa que se identificara con la topografía de la parcela, y de alguna manera con la del paisaje que la rodea. Un paisaje seco, de suaves colinas y matorral bajo que conecta con las también suaves curvas de la arquitectura de la casa. Se buscaba una forma de recorrer la casa similar a la que tenemos en el medio natural. Disolver los límites entre el interior y el exterior, entre lo contemplativo y lo doméstico, ente la construcción y la naturaleza,… esta ha sido la estrategia de construcción de esta casa. Cuando se deambula por ella no se tiene la sensación de estar exactamente en una casa, se habita una estructura, una topografía, un medio,. y es por esto, por lo que se habla de ella más como un pabellón. El pabellón tiene un programa abierto, podemos imaginar cualquier situación,… podría, a partir de mañana, empezar a funcionar como una sala de exposiciones, una oficina, o un restaurante,… Una mancha de hormigón recorre la parcela desde el punto más bajo hasta la cubierta. Los grandes pintores han sido aquellos capaces de mantener firme el trazo, hacer del gesto una expresión profunda e intensa. Manchas que establecen relaciones entre las cosas, los objetos y las personas,…desde Altamira a Rotko pasando por Caravaggio, Veermer, Goya y tantos otros,… Aquí hay una mancha de hormigón que precisamente hace esto: poner en relación, como diría Latour, los objetos animados e inanimados ,… En este caso una mancha, no sobre una tabla, sino sobre una topografía , una mancha tridimensional y continua que nos introduce en cada escena. Escenarios configurados como una infinita variación de envolventes curvas que modifican su presencia en función del movimiento de quien recorre el espacio de la casa. Un bucle de formas curvas para sortear la vegetación y la piscina de un jardín – huerto existente. La nueva construcción se implanta sobre dos parcelas donde había una antigua casa de escaso valor, una piscina, y un jardín - huerto cuidado durante más de 20 años. El huerto-jardín pertenece a una lógica de configuración en relación con la edificación existente pero que tiene un alto valor sentimental para los clientes. La nueva casa se presenta como una edificación empeñada en mantener cada uno de los elementos que caracterizan el jardín, así aparece una estructura de envolventes curvas que sortea la piscina y cada uno de los árboles y arbustos de la parcela. Ya no existe la lógica de una casa y un jardín sino que se entiende todo como un conjunto donde, a pesar de la contundencia de la construcción, las estructuras habitables y el medio natural se funden. Cada metro cuadrado de la parcela está articulado, de esta forma siempre aparece un espacio exterior complementario del interior. Desaparece la idea de una casa y un parcela, y de esta manera todo el conjunto, con más fuerza se proyecta hacia el paisaje lejano, hacia la línea de costa , hacia el mar. El interior construye un espacio circular alrededor de un muro serpenteante. Un muro envolvente exterior cerrado a norte y a las edificaciones vecinas y abierto a la parcela y al paisaje contiene a su vez otro alrededor del cual se produce toda la circulación de la casa y el encadenado de espacios. Sin darnos cuenta vamos de un espacio a otro en una secuencia circular continua y fluida donde van apareciendo diferentes ambientes. El equipamiento de la casa se incorpora, se adosa o se superpone a ese muro y será donde se despliegue los objetos y recuerdos de sus habitantes. Una construcción de hormigón Suelo, paredes y techos de hormigón de configuraciones, tratamientos y tipos diferentes: curvos, planos, inclinados, horizontales, verticales, perforados, lisos, pulidos, desactivados, fratasados,… describen un catálogo de técnicas y prácticas que hacen del uso del hormigón en la obra un proyecto específico. Este amplio registro de la materia de la que está hecha la casa hace de ella una pieza sencilla y simultáneamente compleja. La construcción sigue al concepto. Sólo unos vidrios la convierten en algunos momentos en una ”cápsula” y es cuando adquiere una presencia sorprendentemente espacial.
38 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This dwelling – pavilion is located on a geographically smooth plot. The challenge was to create a habitable space which identified itself with the topography of its plot as well as, in a way, the landscape surrounding it, characterised by aridity, rolling hills and low thickets. This connects with the soft curves of the structures, in keeping with the search for harmony between the building and its natural surroundings. To dissolve the limits between inside and outside, between the...

    Project details
    • Year 2009
    • Work started in 2006
    • Work finished in 2009
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 38 users