Centre for Paper Restoration

Lecce / Italy

0
0 Love 412 Visits Published
Surface 156 sq mt | 1,680 sq ft The Restoration Center is located in the historical center of Lecce, in the midst of ancient and irregular streets, flanked by buildings of small and medium size which are all built in the traditional local stone “pietra leccese”. The project area was previously divided into small, poorly connected spaces, which were the result of multiple renovations that had completely altered the original structure. The brief was to create a room for the treatment of papers (washing and drying), an area for scientific research, an archive, a library, a space to wash tools and a changing room for the staff. The first step was to recover the original structure, tearing down all parts of the structure that did not have a historical or structural connection and to maximize the reflections of light and the space with using existing openings. This is the language: a game of solids and voids where the local stone takes expressivity and is the absolute protagonist. Functional elements were added which seem to rise and come to life by integrating with the supporting structure such as the ‘floating’ staircases and the paper treatment tanks, all made of the local “pietra leccese” stone. The height allowed us to design a mezzanine floor that has the characteristics of an almost abstract environment so it wouldn’t oppress the spaces below. We needed something light, solid but intangible, almost like a parasite of the sun that provided light to the ground floor. The metal grates create a filter of light between the two environments that alternates the source of light from day into night. Natural light is pro- vided to the ground floor office during the day from the mezzanine and in the evening the electric lighting from the ground floor illuminates through the metal grates of the mezzanine, providing additional sources of light for the mezzanine, mimicking the change of day into night. Team: R. Brazao, R. Cavaciocchi Photographer: Edoardo Delille
0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image
    Project Authors
    • Riccardo Cavaciocchi

      Riccardo Cavaciocchi

      Architect

    Surface 156 sq mt | 1,680 sq ft The Restoration Center is located in the historical center of Lecce, in the midst of ancient and irregular streets, flanked by buildings of small and medium size which are all built in the traditional local stone “pietra leccese”. The project area was previously divided into small, poorly connected spaces, which were the result of multiple renovations that had completely altered the original structure. The brief was to create a room for the treatment of papers...

    Project details
    • Status Completed works
    • Type Interior Design
    Archilovers On Instagram