Tre appartamenti/034

Milan / Italy / 2012

24
24 Love 1,944 Visits Published
The renovation of a rooftop in the center of Milan with the cration of three apartments focuses on the theme of light and its relationship with space and materials. In the first apartment the focal point of the architecture is the entrance. Set on the symmetrical axis of the door and window, a staircase built of ash wood connects the entrance and sleeping area on the fourth floor with the living area on the fifth. With light, the clean form and softness of the material create a play of shadows and volumes that define the space. Following the risers of the stair, a wooden bookcase ascends from the landing to the upper level ultimately meeting the historic beam structure of the roof, creating a significant intersection. The contrast between the contemporary intervention in ash and the historic structure is one of the key design intents. The design of the second project is focused on the theme of conserving the historic elements of the site and, at the same time, using them as a point of departure for the design reflection. The spine-like existing brick wall, which runs through both levels of the apartment, was restored with all of its original arches and maintained to signify the stark contrast with the new floorboards and white plaster ceilings in RAL 9006. The original bricks, iron of the furniture and cement of the staircase and floor are the key materials of the project. To break the lines, insets of wood and hand painted tiles were inserted in the floor running diagonally through the rooms creating transversal connections. The third apartment is now under design phase. [IT] La ristrutturazione dell'appartamento nel centro di Milano si concentra sul tema della luce e del suo rapporto con lo spazio e la materia.Il punto focale è l'architettura dell'ingresso. Impostata sull'asse simmetrico porta /finestra  si costruisce una scala in legno di frassino che collega ingresso e zona notte al quarto piano,con la zona giorno al quinto. La pulizia della forma e la morbidezza della materia creano, attraverso la luce, un gioco di ombre e volumi che consacra lo spazio. Sulle linee delle alzate della scala si costruisce una libreria lignea che risale la rampa fino al secondo livello incontrando la presenza significativa delle travi storiche del tetto, Il contrasto tra l'intervento contemporaneo in frassino e la struttura storica è uno degli obbiettivi progettuali principali. Il progetto di ristrutturazione del secondo appartamento si concentra sul tema della conservazione degli elementi storici del luogo che diventano punto di partenza per la riflessione progettuale. Il muro di spina in mattoni a vista, che attraversa l'appartamento sui due livelli, è stato recuperato con tutti i suoi archi e lasciato come segno in netto contrasto con i nuovi tavolati e i controsoffitti in intonaco bianco 9006. I mattoni originali, il ferro degli arredi e il cemento della scala e del pavimento sono i materiali chiave del progetto. Per rompere le linee sono stati disegnati a terra tappeti in legno e piastrelle decorate a mano che attraversano gli spazi diagonalmente creando delle connessioni trasversali.
24 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The renovation of a rooftop in the center of Milan with the cration of three apartments focuses on the theme of light and its relationship with space and materials. In the first apartment the focal point of the architecture is the entrance. Set on the symmetrical axis of the door and window, a staircase built of ash wood connects the entrance and sleeping area on the fourth floor with the living area on the fifth. With light, the clean form and softness of the material create a play of shadows...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 24 users