Gurgaon 71

Located in Gurgaon, India, this residential project represents French-style luxury living while simultaneously respecting Indian traditions. Gurgaon / India / 2013

2
2 Love 1,161 Visits Published
Far from the tumult of New Delhi and situated on the edge of a large pool of water, the towers are implanted like trees, creating a calm and green environment. The apartments are luxurious, making use of noble materials such as marble and wood. The have large interiors, including double height spaces, and offer 360° views onto the surrounding landscape. The rooms are oriented according to the principles of vastu, an ancient doctrine on how the laws of nature affect human dwellings. A space in each residence is reserved for divinity altars. Three separate circulations are organized for inhabitants, guests, and services. The highest of the towers are conceived with “green clouds”—spaces that are extensions of the apartments below. They permit each apartment, no matter what level it is situated on, to benefit from extraordinary rooftop views. Private elevators allow direct access to the green cloud from the apartments. In the green cloud there is a living room, a kitchen, toilets, and an immense 100m² terrace that is more than 5m high—tall enough even for trees. Here, even flowers and organic vegetables can be cultivated. When it is extremely hot, inhabitants can shelter themselves in these cool spaces and even sleep here. From one’s cloud, the inhabitant still feels completely connected with the apartment below because it is only seconds away and it is also connected electrically and through home automation. The green clouds are like tea pavilions in the garden of a chateau: they embody French-style luxury living. The lobbies of the towers are accessed from an immense square that is bathed in natural light and filled with vegetation. This square is also used for parking that is situated below the slightly elevated swimming pool. The wood deck that surrounds the pool is vast and is used to access the club house, commercial spaces, and other services. The pool water is treated by plants. The swimming basin occupies only a small portion of the pool; the rest is an aquatic landscape of reeds, water lilies, and lotus plants. / A Gurgaon, ce programme résidentiel représente le luxe de vie à la française et respecte les traditions indiennes. Loin du tumulte de New Delhi, autour d’un vaste plan d’eau, les tours s’organisent comme des arbres, et créent un environnement calme et vert. Les appartements sont luxueux - matériaux nobles, marbre, bois. Ils comportent de grands espaces intérieurs, des doubles-hauteurs, et offrent des vues à 360°. Les pièces sont orientées selon les principes du vastu. Un espace y est réservé pour abriter les autels des divinités. Trois types de circulations sont organisés : pour les habitants, pour les invités et pour le service. Les tours les plus hautes sont conçues avec « green clouds ». Les green clouds sont l’extension de l’appartement, ce sont de nouveaux territoires, plus hauts, qui permettent, quelle que soit la hauteur de son appartement, de bénéficier de la plus belle vue, en haut de l’immeuble. A partir de son appartement, on peut accéder directement à son green cloud par un ascenseur privé. On y trouve un grand espace avec salon, une cuisine, des sanitaires, avant de se rendre dehors dans une immense terrasse de 100 m2 avec plus de 5m sous plafond, assez haut pour y faire pousser des arbres. On peut même y cultiver des fleurs ou des légumes organiques. Quand il fait très chaud on peut venir s’y abriter et dormir au frais, sans la climatisation. De son cloud, on reste en contact avec son appartement car quelques secondes suffisent pour le rejoindre. Les réseaux électriques et domotiques relient l’appartement à son cloud. Les green clouds sont comme le pavillon de thé dans le jardin d’un château : ils incarnent le luxe de vie à la française. On accède au lobby de l’entrée des tours par un immense parvis baigné de lumière naturelle et végétalisé. Ce parvis sert aussi de stationnement ; il se situe sous la piscine légèrement surélevée. Le deck en bois qui entoure le plan d’eau est vaste. Il dessert le club-house, plazza, les commerces, et services. Le traitement de l’eau de la piscine est effectué par les plantes. Le bassin de nage n’occupe qu’une petite partie, le reste est un paysage aquatique de roseaux, nénuphars et lotus.
2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Far from the tumult of New Delhi and situated on the edge of a large pool of water, the towers are implanted like trees, creating a calm and green environment. The apartments are luxurious, making use of noble materials such as marble and wood. The have large interiors, including double height spaces, and offer 360° views onto the surrounding landscape. The rooms are oriented according to the principles of vastu, an ancient doctrine on how the laws of nature affect human dwellings. A space...

    Project details
    • Year 2013
    • Client Krrish Group
    • Cost NC
    • Status Current works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users