No 1 Balfour Place

A rundown flat transformed into an inhabitable sculpture London / United Kingdom / 2012

37
37 Love 4,224 Visits Published
A rundown flat in prestigious Mayfair has been transformed into an inhabitable sculpture. Formerly there were 2 separate flats which have been connected with a space defining spine. Due to head height restrictions of the communal staircase running across this spine various steps and level changes had to be overcome. This lead to the main concept, a meandering ribbon which becomes an inherent part of all main functions of the flat: Kitchen, Stair, Circulation and Bathroom. The ribbon runs through a glazed separation between corridor and bathroom, a screen that is made of electrochromic glass which can be changed to be an opaque screen. Made out of precious massive walnut timber it creates a fitting character to typical flats in the area and at the same time a contrasting element to the white flooring.
37 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A rundown flat in prestigious Mayfair has been transformed into an inhabitable sculpture. Formerly there were 2 separate flats which have been connected with a space defining spine. Due to head height restrictions of the communal staircase running across this spine various steps and level changes had to be overcome. This lead to the main concept, a meandering ribbon which becomes an inherent part of all main functions of the flat: Kitchen, Stair, Circulation and Bathroom. The ribbon runs...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client Konstantin Mühling
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 37 users