MPreis Söll

Leaf Awards 2013 shortlist Söll / Austria / 2012

10
10 Love 2,771 Visits Published
• Boardwalk and shopping promenade The new low-lying bypass generates a hard border between the town and the landscape. It concludes the edge of town towards the east and lets visitor travel past. This cuts down on traffic and lets Söll regain calmness. The boardwalk functions as a continuous shopping promenade, rather than the usual cluster of individual buildings. This is characterised by a connecting canopy that allows for sheltered shopping, reminiscent of inner-city arcades or galleries. • Market place The newly generated retail spaces are conceptualised as a roofed market place. The view over the shelves is open in all directions and the roof above is suspended in the air. • Art, ceiling-illusions The well-known baroque church, that stands clearly visible above the town, is the ideal building in creating an exchange with the new structure. This profound dialogue is the result of an exciting collaboration between Franz Mölk and the architect. • The leaning red oak The decision for the rescue of this tree is an alternative approach to the "value-orientated" view of nature. It is precisely this red oak that contains potential for a semiotic message of environmental respect, heightened by its "unfavourable" position on the property. The tree becomes the enhanced center of the whole site as well as being an entry point, a monument, a reminder, and an important message. • Architecture The effect on the architecture: Aesthetics is no ends in itself, but rather an optical seduction, a vehicle for relevant messages. Architecture can transport messages semiotically. As a result we have kept our interference with nature to a minimum and at a high standard, while retaining a respect for nature. This respect calls for independence in the architecture itself. Mimicking nature would mean mocking it. It is rewarding that visitors at the opening spoke of an "asian" impression of the space, especially in the entrance area. Reduction, design: The conscious reduction of "individualistic, architect-driven design", the minimising of forms and the abdication of colour in the market is a decision that aims at enhancing Franz's great work and naturally emphasises the wide range of colourful products, which is, ultimately, the aim of the building. The small lamps that hang from long, slim chords are inconspicuous but give off a great deal of light. The ceiling is for the most part free, which is why it catches visitor's eyes as they walk in. The visual axes and points-of-view are chosen in such a way, that multiple significant images can be seen from every point of the market: The "Wilder Kaiser" mountains, the ski area "Hohe Salve" as well as the town itself, the church and the surrounding buildings.
10 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    • Boardwalk and shopping promenade The new low-lying bypass generates a hard border between the town and the landscape. It concludes the edge of town towards the east and lets visitor travel past. This cuts down on traffic and lets Söll regain calmness. The boardwalk functions as a continuous shopping promenade, rather than the usual cluster of individual buildings. This is characterised by a connecting canopy that allows for sheltered shopping, reminiscent of inner-city arcades or...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Markets
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users