Tobacco Factory D’Heygere Menen

Reconversion of a former tobacco factory into a contemporary living project Menen / Belgium / 2012

8
8 Love 1,952 Visits Published
Through an architectural competition, organized by the City of Menen, the project was awarded to SA Vanhaerents from Torhout in cooperation with BURO II & ARCHI + I as a designer. The original configuration of the buildings is the starting point for the new design. The sixteen houses are situated around the historic enclosed courtyard. The new living quarter offers a variety of living typologies, such as apartments, houses and lofts – all different in size. The facades are restored to their original state; bricked-up entrances are re-opened, while inferior outbuildings are being demolished. As a result, small, beautiful gardens are created on the ground floor for the homes. The homes on the higher floors all have a private outdoor space in the form of a terrace or a patio. From urban cancer to urban anchor The enclosed courtyard, which will regain its charming, somewhat diffused elegance, is given a semi-public function: accessible during the day and closed at night. This is the place where the social life and the integration with the neighbourhood at large are given a chance. The brasserie that will come in the wing on the side of the street can make perfect use of this. The courtyard can occasionally be used for small-scale events, such as neighbourhood parties or a story-telling night. Layout To increase the experience of the historic property, the existing construction is left largely untouched. This way, the idea of a ‘box’ came to life. The box is like a box that is put in the existing space, and in which a number of functional spaces are collected. As a result, the authentic character of the industrial-archaeological property is united with a contemporary approach.
8 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Through an architectural competition, organized by the City of Menen, the project was awarded to SA Vanhaerents from Torhout in cooperation with BURO II & ARCHI + I as a designer. The original configuration of the buildings is the starting point for the new design. The sixteen houses are situated around the historic enclosed courtyard. The new living quarter offers a variety of living typologies, such as apartments, houses and lofts – all different in size. The facades are restored to their...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users