EU PAVILION

A space for contemplation Prizren / 2012

32
32 Love 4,951 Visits Published
The idea of making a structure somebody could enter into, and be surrounded by, is a response to the need for an artwork that would transform a public space, reviving it. The EU Pavilion idea came from the last stats regarding Kosovans readiness to Join EU (72%).  Pavilion is designed to be occupied, providing a quiet space for contemplation with the potential to encourage building trust amongst people of different communities.  It is comprised of three elements: ground, space and structure. Roots and heritage are represented by the traditional carped interpreted on the ground while our European aspirations are represented by the structure itself. Based on "EU barcode" (AMO/Rem Koolhaas, 2001) EU member's flags are layered  and painted in recycled wood forming a house shaped space as most representative form of the “home”, a shelter for all. The color richness is about differences and diversity as it stands also for harmony and beauty.  The contemplation space is created in between the roots and structure. A space where people can reflect about the past and future. Amongst most popular phrases in Kosovo is “to get in EU”.  The pavilion aims to become an “EU HOME” for Kosovans, a space to give them the chance to ‘get in EU’ every day. The recycled wooden frame forms a shaded space delimiting the boundary between the inside and outside of the structure. The base grounds the structure, and provides an informal seat. These fundamentals combined, create a bold, lively artwork, reflecting and answering to the vibrant energy that young Kosovans represent.
32 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The idea of making a structure somebody could enter into, and be surrounded by, is a response to the need for an artwork that would transform a public space, reviving it. The EU Pavilion idea came from the last stats regarding Kosovans readiness to Join EU (72%).  Pavilion is designed to be occupied, providing a quiet space for contemplation with the potential to encourage building trust amongst people of different communities.  It is comprised of three elements: ground, space and structure....

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Cost 2000 €
    • Status Completed works
    • Type Exhibitions /Installations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users