Principe Felipe Investigation

Valencia / Spain / 2004

6
6 Love 1,830 Visits Published
This centre for Biomedicine Investigation is placed next to the City of Arts and Sciences of Valencia. The functional plan distinguishes between two main uses: an area devoted to investigation and another one to the services and the management of the building. The elements that form the building are related to the use that they have. The basement contains the service area and the three cubic volumes that emerge from it contain the investigation area. The volumes are articulated by two glass towers that accommodate the main stairs and the lifts. The estate is accessed by two descending ramps: one of them is pedestrian which fuses together with the public square, and the other one is a vehicle access to the basement of the building. It is surrounded by a space designated for the public use, comprising of green areas and a paved square with an integrated laminar flow of water. The cubic volumes locate only the scientific use. The coverings in these areas fulfill the technical requirements which are obligatory for that kind of use. The buildings are surrounded by a skin of translucent glass that is protected from de sun by a shell of aluminium slats that control the light. The part of the building that contains the public spaces is warmer because of the used coverings, like wood and natural stone. The character of the building is a succession of translucent volumes that try not to interfere in the environment. Their skin is continuous and gives unity to the whole. The windows are not appreciated from the outside and the slats wrap the entire perimeter, trying to give an abstract image and strengthen the shape of the building. [ES] El programa diferencia dos usos fundamentales: el área destinada a la investigación y la zona de servicios y gestión del edificio. Así, los elementos que configuran el edificio responden a estos usos y se componen de un basamento, que contiene la zona de servicios, y tres volúmenes cúbicos que emergen del mismo que configuran el área de investigación. Dos columnas de vidrio, que albergan las comunicaciones verticales, articulan los tres volúmenes cúbicos. La entrada al conjunto se realiza a través de dos rampas descendentes: una peatonal que se fundirá con la plaza pública, y otra de acceso rodado por la que se accede a los sótanos del edificio. Todo se enmarca dentro de un espacio destinado a uso público, compuesto por una zona verde y una plaza pavimentada que integra, a su vez, una lámina de agua. Los volúmenes cúbicos sirven exclusivamente para el uso científico. Los acabados de esta zona cumplen una serie de requisitos técnicos, higiénicos y de protección biológica que homogenizan el espacio. Éste se envuelve con una doble piel de vidrio translúcido protegido por una trama horizontal de lamas de aluminio que tamizan la luz natural, inundando el interior de una gran cantidad de luz indirecta. La pieza que acoge los espacios de usos públicos se configura como un espacio más cálido, con acabados en madera y piedra natural. El edificio se caracteriza por la sucesión ritmada de volúmenes translúcidos y tecnológicos que atienden al entorno que les rodea. Su fachada permeable posee un aspecto uniforme que lo desvincula a la escala comúnmente definida por huecos. Esto le aporta al edificio una dimensión abstracta que potencia la imagen limpia de la forma.
6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This centre for Biomedicine Investigation is placed next to the City of Arts and Sciences of Valencia. The functional plan distinguishes between two main uses: an area devoted to investigation and another one to the services and the management of the building. The elements that form the building are related to the use that they have. The basement contains the service area and the three cubic volumes that emerge from it contain the investigation area. The volumes are articulated by two glass...

    Project details
    • Year 2004
    • Work finished in 2004
    • Client Fundación Valenciana de Investigaciones Biomédicas
    • Contractor Grupo Rover Alcisa
    • Status Completed works
    • Type Research Centres/Labs
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users