Janine Jambu sports centre

Bagneux / France / 2013

14
14 Love 3,776 Visits Published
A new gateway to the town The Janine Jambu sports centre is located in the southern quarter of the town of Bagneux. It forms part of a huge urban renewal scheme spearheaded by SEM 92, at the end of mail des Tertres, on land freed up by the re-routing of rue des Pichets, close to the boundary between the town of Bagneux and the town of Bourg-la-Reine, which runs along avenue de Montrouge. The construction of this facility highlights a determination to revamp an entire neighbourhood, bearing the hallmarks of 1960s planning, by remodelling public spaces, demolishing a council block and retaining and rehabilitating the rest of the buildings. The space thus freed up is to be used to build new public facilities, such as the Janine Jambu sports centre. Creating a link between the park and the school, between the neighbourhood and the rest of the town The plot of land that was freed up for this facility is located at the corner formed by two streets, adjacent to François Mitterrand park to the West and the local school to the south. It is triangular in shape, covering around 2,600 square metres, and slopes by between two and eight metres from the north-west towards the south-east. A facility with multiple uses In addition to its sports purpose, this new facility will also serve as meeting place for the town and gateway towards neighbouring municipalities. It is designed to operate: within the neighbourhood, in connection with the school across the road, as a venue for the pupils' sports lessons. at district and regional level. The sports centre is designated as a “showcase sports centre” suitable for hosting competitions (badminton, basketball and handball) BRIEF AND ARCHITECTURAL CONCEPT legibility of the development’s façade The building is based around four main elements defined in the brief: a sports hall, two activity rooms, and an entrance lobby providing access to these three areas. The combination of these four elements and the way in which they are linked together dictates the architectural form of the facility as a whole. Each element of the brief is clearly legible from the outside of the building, both with regard to its position, its volume and distinctive architectural cladding (stone for the lower activity room, zinc for the upper activity room and wood for the sports hall). Internal street The building is designed around a covered “internal street”, which extends from the lobby and bisects the building, physically and visually connecting the upper and lower levels of the sports centre. Designed like a backbone which extends the outside public space inside the building, this internal street takes advantage of the natural slope of the plot of land to provide two separate entrances to the facility and links the three sports rooms, their respective changing rooms and store rooms and the 350-seat tiered seating as well as the toilets. It is the central artery of the facility, where all users of the sports centre pass, meet, hang out, etc. Flow management The large sports hall and the first activity room (a weight-training gym) are accessible without steps from the forecourt. A large staircase, backed up by a lift, provides access to the tiered seating accessible to members of the public, as well as to the second activity room at the upper level (accessible without stairs from the northern entrance). The main entrance is located in the extension of the crossing which crowns the perspective from rue Edouard Branly to the southern approach to the neighbourhood and to the town as a whole. The imposing façade, with its brick and wood cladding, extends from mail des Tertres all the way up to the crossing.
14 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A new gateway to the town The Janine Jambu sports centre is located in the southern quarter of the town of Bagneux. It forms part of a huge urban renewal scheme spearheaded by SEM 92, at the end of mail des Tertres, on land freed up by the re-routing of rue des Pichets, close to the boundary between the town of Bagneux and the town of Bourg-la-Reine, which runs along avenue de Montrouge. The construction of this facility highlights a determination to revamp an entire neighbourhood, bearing...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Client Municipality of Bagneux + SEM 92
    • Status Completed works
    • Type Sports Centres / Stadiums / Sport halls / Sports Facilities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 14 users