Espai Baronda

Catalogna / Spain / 2009

102
102 Love 11,634 Visits Published
Situated in Parc dels Torrents one of the best urban interventions in the city of Espluges, the "Espai Baronda" complex, has arisen from the recovery of a piece of authentic "architectural archaeology"; an old ceramics factory which fell into disuse more than two decades ago, in a city like Esplugues, with such a deep-rooted tradition in ceramics. Espai Baronda appears as a grand container for activities and spaces favouring the synergies of the companies involved in building (TAU-ICESA group), architecture (head office of Alonso, Balaguer Architects and Associates) and several Engineering companies, with multiple shared complementary services (restaurants, board rooms, an auditorium, parking, security services, etc.). The refurbishing of the building has been carried out with absolute respect for the original materials, as well as the size of the building. Consequently, ceramics are used on the exterior of the building, in the form of a perforated double skin, on the east and west facing façades, which generates, on the one hand, a formal and volumetric respect for the original form, and on the other, a true "thermal blanket" where all kinds of machinery and installations are located, all of which can be inspected using the metal mesh-design walkways, thus freeing up the visual aspect of the complex and especially its 5th facade, from any disturbance from visible installations. A grand hall, with a double height ceiling, welcomes the visitor to a floor constructed in the form of a "T". A suspended glass-covered walkway gives a light and airy feel to this connecting element. This hall serves as a distributing point to the other spaces, and at the same time doubles as an area for temporary exhibitions, including the biennial local ceramic exhibition, fashion catwalks, civic presentations,... a space well equipped for maximum functional flexibility, adapting itself for multiple events. Its very powerful scenic and visual component is intensified by safeguarding its previous industrial atmosphere. Simultaneously, a large space for seminars and conferences, which can be subdivided into 3 rooms for small and medium-sized gatherings, provides complementary facilities for the businesses and activities in the complex. The intended synergy of uses between private and public activities manifests itself here fully due to the multiplicity of uses and opening hours in all spaces, consequently these rooms like the grand central hall are made available to the local citizens through City Hall itself, which has new exhibition and civic areas at its disposal. The reconstruction of the original skylights, together with the dappled light from the double skin of the façade, bring an extraordinary luminosity to all the interior spaces, and this is further enhanced by the double ceiling height of the hall which traverses most of the building. A new public space, attached to the present one, enhances the urban "grouping" of the complex, which has been complemented by a walkway and a lift, which helps to preserve the important gradient resulting from the existing river, which was previously landscaped and became the beautiful "Parc dels Torrents" nature park. Under this square, there is a parking area bathed in natural light thanks to various "fissures". Vegetation growing in the subsoil appears in all its splendour in the patios in the upper public space. The unnecessary appearance of forced ventilation systems is appreciated from a budget point of view and in relation to energy savings and visual impact, as well as the considerable saving on lighting during most of the working day. Thus, a space like that of the parking area, generally offensive and badly treated from a visual aspect, is converted almost into an extension of the public space, and given some extra colour by means of the graphic design used in signposting and numbering. A new concept in user-friendly space. A new adjoining public swimming pool completes the extensive range of activities found in the complex, and advantage has been taken of the foundations of the old building in order to provide changing rooms and toilet facilities in such a way as to integrate fully and sympathetically with the surrounding landscape. The uneven line of the sheet of water also helps create the desired integrative aspect. Here we have a definitive example of authentic sustainable economics, by means of the necessary and convenient synergies between private and public initiatives, which allowed and made possible the rehabilitation of an old "ceramics factory" ear-marked for demolition, and which has been assigned to new uses according to the times and with the precision of the moment. All this without abandoning in any way, the necessary contribution regarding historical-architectural sensitivity which the firm always champions. [ES] Situado en el Parc dels Torrents, una de las actuaciones urbanísticas de más profundo calado en la ciudad de Esplugues, el complejo “Espai Baronda”, surge recuperando una pieza de auténtica “arqueología arquitectónica”; una antigua factoría cerámica en desuso durante más de dos décadas, en una ciudad como Esplugues, con profunda raigambre ceramista. Espai Baronda aparece como un gran contenedor de actividades y espacios favoreciendo las sinergias de las empresas de construcción (grupo TAU-ICESA), arquitectura (oficinas centrales de Alonso, Balaguer y Arquitectos Asociados) e Ingenierías varias, con múltiples servicios complementarios compartidos (cantina, salas de reuniones, auditorio, parking, control y seguridad, etc.). La rehabilitación del edificio ha respondido a criterios de absoluto respeto a los materiales originales, así como a la volumetría del edificio. Así, el tocho cerámico aparece en la envolvente, en forma de doble piel perforada, en las caras este y oeste, lo que genera por un lado un respeto formal y volumétrico a la configuración original, y por otro, un autentico “colchón térmico” en donde se ubican todo tipo de maquinarias e instalaciones, registrables todas ellas mediante pasarelas de religa metálica, liberando así la visual del conjunto y en especial su 5ª. fachada de cualquier perturbación de instalaciones vistas. Un gran hall, a doble altura, da la bienvenida al visitante, en una planta en forma de “T”. Una pasarela vidriada suspendida de cubierta conforma la pretendida sensación de ligereza de tal elemento conector. Tal hall ejerce de función distribuidora a los espacios resultantes, a la vez que posibilita la disposición de exposiciones temporales, entre ellas la bienal de cerámica de la localidad, pasarelas de moda, presentaciones cívicas, … un espacio dotado en definitiva de una amplia flexibilidad funcional, para adaptarse a múltiples eventos. Su componente de gran potencia escénica y visual queda potenciada salvaguardando su atmosfera industrial previa. Simultáneamente, un gran espacio para seminarios y conferencias, subdivisible en 3 salas para pequeños y medianos formatos, aparece para dotar de equipamientos complementarios al conjunto de empresas y actividades. La pretendida sinergia de usos entre la iniciativa privada y la pública se manifiesta aquí en toda su potencia con la multiplicidad de usos y de horarios de todos los espacios, pues tales salas así como el gran hall central son compartidos con la ciudadanía, a través del propio Ayuntamiento que dispone de nuevas áreas de exposición y cívicas. La reconstrucción de los lucernarios originales, así como la tamizada luz de la doble piel de fachada, aportan una extraordinaria luminosidad a todos los espacios interiores, potenciado ello por la doble altura del hall que atraviesa en su mayoría la planta del edificio. Una nueva plaza pública, anexa a la actuación potencia el “grapaje” urbanístico del complejo, que se complementa con una pasarela peatonal y un ascensor, que ayudan a salvar el importante desnivel que genera la antigua riera existente, urbanizada con anterioridad y convertida en el “Parc dels Torrents” de gran calidad paisajística. Bajo tal plaza, un aparcamiento donde la luz natural baña todos sus rincones a través de variadas “fisuras” con una aparición de elementos vegetales que nacen en el subsuelo y aparecen en todo su esplendor, a través de tales patios en el espacio público superior. La innecesaria aparición de ventilaciones forzadas se agradece desde un punto de vista presupuestario y de ahorro energético y visual, así como el notable ahorro lumínico durante la mayor parte del día de la jornada laboral. Así, un espacio como el aparcamiento, generalmente maltratante y maltratado visualmente, se convierte en una casi ampliación del espacio público, acompañado de un colorido extra aportado por el diseño grafico de la señalética y numeración. Un nuevo concepto de espacio amable para el usuario. Una nueva piscina pública anexa completa el gran abanico de actividades del conjunto, aprovechando la cimentación del antiguo edificio para generar la zona de vestuarios y servicios, de forma que su integración paisajística en el territorio se produjo sin sobresalto alguno. La quebrada línea de la lámina de agua, ayuda también en el aspecto integrador pretendido. Un ejemplo, en definitiva, de autentica economía sostenible, a través de las necesarias y convenientes sinergias entre las iniciativas privada y pública, que han permitido y posibilitado la rehabilitación de una antigua “factoría cerámica” precondenada a su derribo, a la que se ha dotado de nuevos usos acorde con los tiempos y con el preciso rigor del momento. Todo ello sin abandonar en ningún modo, la necesaria aportación de sensibilidad historicista-arquitectónica de un despacho que, en su misma línea, apostó por mantener la fachada neomudejar de la antigua Plaza de Toros de Las Arenas dotando a su interior de potentes y novedosos contenidos.
102 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Situated in Parc dels Torrents one of the best urban interventions in the city of Espluges, the "Espai Baronda" complex, has arisen from the recovery of a piece of authentic "architectural archaeology"; an old ceramics factory which fell into disuse more than two decades ago, in a city like Esplugues, with such a deep-rooted tradition in ceramics. Espai Baronda appears as a grand container for activities and spaces favouring the synergies of the companies involved in building (TAU-ICESA...

    Project details
    • Year 2009
    • Work started in 2006
    • Work finished in 2009
    • Contractor Tau Icesa, S.A.
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Multi-purpose Cultural Centres / Recovery of industrial buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 102 users