Park View School

Birmingham / United Kingdom / 2012

30
30 Love 3,854 Visits Published
Park View School is a collage of buildings dating from the 60s, with various extensions added over the years. Many of the buildings were in poor condition and suffered from dangerous overcrowding in the corridors. Haworth Tompkins were selected to provide a site wide masterplan for the school to create an environment that matched the school's academic achievements. A new circulation spine has been inserted into the heart of the school's campus, leading from the entrance through to a central courtyard, connecting the many disparate elements. This previously unused courtyard has been transformed by the larch clad covered walkways to create a sheltered collegiate atmosphere, a shared amenity that can be used to meet, reflect, study and dine. Internally, the narrow corridors have been broken up to enable the circulation areas to expand, creating breakout areas to reduce congestion, increase passive supervision and allowing daylight into the space. All classrooms have been re-configured to aid modern teaching techniques with new services coordinated throughout. New extensions have been constructed to complete the assembly. The timber lined sports hall provides opportunities to participate in a variety of sports and naturally lit from a translucent band of clerestory polycarbonate. “Features such as the magnificent 4-court sports hall, the panoramic quad area and the striking and original external walkways have impressed visitors and delighted staff and pupils. “ Hardeep Saini, Principal
30 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Park View School is a collage of buildings dating from the 60s, with various extensions added over the years. Many of the buildings were in poor condition and suffered from dangerous overcrowding in the corridors. Haworth Tompkins were selected to provide a site wide masterplan for the school to create an environment that matched the school's academic achievements. A new circulation spine has been inserted into the heart of the school's campus, leading from the entrance through to a central...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client Lend Lease
    • Cost £8M
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 30 users