Funeral Parlour Cementry

Aalen / Germany / 2009

1
1 Love 958 Visits Published
In Aalen, the image of a protective canopy is achieved with a siding of wicker mesh. The material incorporates the room into the cycle of becoming and decaying due to its direct analogy to the area, the location in the forest, and the constant view of the nature surrounding it. Natural, bright materials determine the entire modification. In addition to the white of the lime plaster on the walls, the white metal spiral staircase to the gallery, and its white balustrade, bright brown hues create a warm atmosphere. The pews of Canadian birch, with comfortable leather upholstery, rest on a bright, rough floor of shell limestone. The view to the east to the large choir window is literally illuminating. Elaborately designed panes separated by a stylized cross are lit from behind by daylight. All of the other wooden windows and doors are of oak with a brass fiber insert in the cavity. The building owner had asked for these inserts to be integrated in order to give the mourners a retreating room in which they could remain undisturbed. OKATECH insulating glass from OKALUX was the perfect choice. Because the metal inserts in the cavities keep out any indiscrete glances from outside, they ensure intimate, private surroundings. The view to the outside remains very good and the incidental light is automatically softly filtered and diffused.
Marcus Kaestle, a partner at the C18 Architect’s Office explains: ”What was important for us was that the product used corresponds with the principle theme of the canopy. The material and colour of the brass fiber fits to the workmanship of the wicker mesh. It speaks the same architectural language without appearing too technical.”
1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In Aalen, the image of a protective canopy is achieved with a siding of wicker mesh. The material incorporates the room into the cycle of becoming and decaying due to its direct analogy to the area, the location in the forest, and the constant view of the nature surrounding it. Natural, bright materials determine the entire modification. In addition to the white of the lime plaster on the walls, the white metal spiral staircase to the gallery, and its white balustrade, bright brown hues create...

    Project details
    • Year 2009
    • Status Completed works
    • Type Cemeteries and cemetery chapels
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users