Nursery in La Pañoleta

Camas / Spain / 2012

23
23 Love 6,238 Visits Published
The decision of building a nursery in this area tries to solve the historical lack of such services. The location of the building in a development area, next to a marginal zone, becomes an important point of the project, in addition to the morphology of the elongated plot. The social environment of the building is characterized by an extremely contrasted situation, where social housing and high cost housing living on both sides of the street. This has caused a certain hermetic attitude of the high-cost housing, caused by excessive extroversion of social housing tenants, who make the street an extension of the house. Furthermore, the City Council has planned a concentration of school equipment in order to make easier the relations between these. This has generated a certain kind of tensions in the design phase of the project, which has induced, in some way, an introverted character of the building, but the basic approach is to not turn away from that reality. The administrative area and professors are set at San Juan de Aznalfarache Street, next to the aforementioned marginal zone, orienting classroom to south and east, on the opposite side of the plot. This configuration, together with the rectangular shape, very elongated, causes the appearance of a series of courtyards that articulates the interior of the building. Over this organizational scheme stands a continuous deck, which rises controlled in certain points to generate some skylights that illuminate the interior of the distribution areas and give indirect lighting to classrooms. To attend the need of short time work execution, it was decided to adopt prefabricated large format building systems, precast concrete panels façade, plasterboard partitions, zinc roof, which together with the steel structure and composite floor slab, has reduced execution times enormously. As the most of developing areas in the city, the plot was lightly forgotten. An excess of lots is been generated, unable to plan a gradual growth, so there is a kind of criticism about that in the materialization of the exterior. It’s like a petrification of that situation, which sometimes, is even longer than a building life. There are two fundamental aspects that link the building with the public promotion that generates it: 1. the search for a low maintenance and energy consumption. Highly durable materials such as zinc, concrete and HPC, and controls energy consumption and support renewable energy are used, and 2. the possibility of using of the building out of school time as a meeting facility of potential neighborhood associations, by configuring of control and access area, along with the multi-purpose room and kitchen-dining room, separating these rooms from the rest of the center.
23 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The decision of building a nursery in this area tries to solve the historical lack of such services. The location of the building in a development area, next to a marginal zone, becomes an important point of the project, in addition to the morphology of the elongated plot. The social environment of the building is characterized by an extremely contrasted situation, where social housing and high cost housing living on both sides of the street. This has caused a certain hermetic attitude of the...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2012
    • Client Municipality of Camas
    • Contractor Construcciones Temir S.L.
    • Status Completed works
    • Type Kindergartens
    Archilovers On Instagram
    Lovers 23 users