Филармонический концертный комплекс | The Philharmonic Concert Hall

Yekaterinburg / Russian Federation / 2012

15
15 Love 1,805 Visits Published
En: The concert hall is made as 9-storey building with a storey height up to the lower side of ceiling rated from 2,6 m to 4,95 m. Space and planning decision for the Philharmonic Concert Hall is based on combination of Voronoi fractal diagram and a laconism of a cube shape. The cube is set on one vertex and rotated around vertical axe to certain position on purpose to open the shell surface of the structure towards to winds to collect rain and snow water for further uses. And also it`s made on purpose to provide sunlight to interior spaces far from periphery. The shell has a complicated 2-layer 3-dimentional structure where each element is geometrically unique. It allows to strengthen the shell and make it artistically expressive. The stylobate is a pedestrian zone connected to Iset river bank with ramps suitable also for fire truck. On the lowest level of the stylobate there is a reservoir for collecting and storing the fall-out water and spaces for administration and technical purposes. On the 1st floor there are a hall with a line of ticket offices, a lobby, security offices and chief administrator office. On the 2d floor there are a cloakroom and lavatories for customers, rooms for change of closes, etc. On the 3d floor there are a lower level of a foyer with a cafeteria for customers, production rooms of the cafeteria and serving spaces for artists (tiring-rooms with showers, make-up and hairdressing rooms, lavatories, etc.) and a cafeteria for artists. On the 4th floor there are a 2d level of the foyer and the 1st level of the performance hall (parterre). Between the 3d and the 4th floors on the +13.800 elevation there is an extra level of a cafeteria lunch hall. On the 5th floor there are a 3d level of the foyer and the 2d level of the performance hall. On the 6th floor there are a 4th level of the foyer and the 3d level of the performance hall. On the 7th floor there are spaces for engineering equipments, technological spaces and a fly gallery of a stage. An administration part is situated near an underground parking lot and deepened for 1 m below the ground level on purpose to save existing pedestrian connections. An inner link between the administration part and the main structure of the Concert Hall is organized through an underwater pedestrian tunnel. The underground parking lot is situated under all the organized complex territory with entrances from the Iset river bank side and from Dzerzhinskogo street side. The parking has 1-way ramps and the quantity of levels is rated from 1 to 2 with a shift for 1,5 storey height. A number of car places is provided due to the calculation. The landscape design is made with minimal changes of existing structure. The transport passage along the Iset river is reconstructed, so the pedestrian way is widened and pedestrian ways are also reconstructed. For the paving a tile of Pavegen was chosen as it transforms a pedestrian kinetic energy to an electricity. The electricity produced by thousands of the Concert Hall visitors will be accumulated and used on different purposes of the building including pedestrian ways lighting and pavement heating in winter. The building location allows to make a plant of linear generators on permanent magnets that work during a warm season. According to Annette von Jouanne, one of the energy-efficient system creators, the energy of waves has essential advantages among other types of renewable energy sources. Wave behavior is more predictable and a energy potential of water is 50 times higher than in wind. Links between the stylobate and a surrounding area are designed like ramps of minimal slope that meets building requirements providing accessibility for people with limited mobility. Construction decision. Rus: Концертный комплекс представляет собой 9-ми этажный объем с высотой этажа до низа конструкций от 2, 6 до 4.95 метра. Объемно-планировочное решение филармонического концертного комплекса основано на сочетании фрактальной структуры диаграммы Вороного с лаконичной геометрией куба. Постановка куба на одну из вершин и его поворот в пространстве обусловлен необходимостью максимального раскрытия поверхности оболочки преобладающему направлению ветра с целью сбора осадков и дальнейшего использования их для хозяйственных нужд объекта, а также потребностью обеспечить помещения, удаленные от внешнего контура, естественным светом. Оболочка здания имеет сложную двухслойную пространственную структуру, в которой каждый элемент уникален по своим геометрическим характеристикам. Это позволяет придать пространственную жесткость оболочке здания и композиционную выразительность объекту. Стилобат здания представляет собой пешеходную зону, связанную с набережной реки Исеть посредством пандусов, с возможностью проезда по ним пожарной машины. В нижнем уровне стилобата располагается резервуар для сбора и хранения осадков, а так же помещения административного и технического назначения. На первом этаже здания располагается кассовый вестибюль, входной вестибюль, помещения охраны и главного администратора. На втором этаже здания расположен гардероб, санитарные узлы для посетителей, комнаты для переодевания и др. На третьем этаже здания расположен первый уровень фойе с буфетом для зрителей, производственные помещения буфета, а так же помещения, обслуживающие артистов, и буфет для артистов. На четвертом этаже филармонического комплекса расположен второй уровень фойе и первый уровень зрительного зала (партер). Между третьим и четвертым этажом на отметке +13.800 располагается дополнительный уровень обеденного зала буфета. На пятом этаже располагается третий уровень фойе и второй уровень зрительного зала. На шестом этаже располагается четвертый уровень фойе и третий уровень зрительного зала. На седьмом этаже расположены помещения для размещения инженерного оборудования, технологические помещения и колосники сцены. Административная часть здания расположена рядом с подземным паркингом и загублена на 1 метр от поверхности земли, с целью сохранения сложившихся пешеходных коммуникаций. Внутренняя связь административной части с основным объемом филармонического концертного комплекса осуществляется при помощи организованного под водой перехода. Подземный паркинг расположен под благоустроенной территорией комплекса с организацией въездов со стороны набережной реки Исеть и улицы Дзержинского. Паркинг выполнен с однопутными рампами, количество уровней варьируется от 1 до 2-х со смещением уровней в 1,5 этажа. Количество машиномест в подземном паркинге предусмотрено в соответствии с расчетом. Благоустройство выполнено при минимальном вмешательстве в сложившуюся структуру: реконструирован проезд, проходивший вдоль набережной реки Исеть, что позволило расширить пешеходную зону, реконструированы сложившиеся пешеходные связи. Мощение пешеходной зоны выполнено тротуарной плиткой Pavegen, которая преобразует кинетическую энергию пешеходов в электричество. Электричество, вырабатываемое за счет движения посетителей филармонического концертного комплекса, будет аккумулироваться и использоваться для функционирования объекта, включая освещение пешеходных дорожек, подогрев мощения в зимний период. Расположение здания в акватории позволило создать «плантацию» из линейных генераторов на постоянных магнитах, работающих в теплое время на здание концертного комплекса. По словам Анетты фон Жоанн, одного из создателей энергосберегающей системы, энергия волн имеет существенные преимущества перед другими видами возобновляемых источников, к примеру, перед ветром. Поведение волн более предсказуемо, а плотность энергии в них в 50 раз выше, чем в ветре. Взаимосвязь прилегающей территории со стилобатом здания осуществлена при помощи организации системы пандусов с минимальными уклонами, что выполняет требования по обеспечению объекта доступностью для маломобильных групп населения.
15 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    En: The concert hall is made as 9-storey building with a storey height up to the lower side of ceiling rated from 2,6 m to 4,95 m. Space and planning decision for the Philharmonic Concert Hall is based on combination of Voronoi fractal diagram and a laconism of a cube shape. The cube is set on one vertex and rotated around vertical axe to certain position on purpose to open the shell surface of the structure towards to winds to collect rain and snow water for further uses. And also it`s made...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2012
    • Main structure Steel
    • Client Свердловская государственная академическая филармония | Sverdlovsk State Academic Philharmonic
    • Status Competition works
    • Type Concert Halls
    Archilovers On Instagram
    Lovers 15 users