The Strand

Dana Point / United States / 2010

9
9 Love 1,168 Visits Published
Several generations of the owner’s family enjoyed seaside vacations in their weathered, wooden cottage in Crystal Cove, just north of Laguna Beach, California. When the lease with the State of California recently expired, the owners purchased a property within the Strand at the Headlands, a few miles south in Dana Point. Seeking to re-establish their familial base, the owners requested a relaxed family beach house accommodating three master suites for parents and grandparents, as well as a suitable environment for children, grandchildren and friends. The parti reflects the program through a composition of three diaphanous pavilions around a central, unifying courtyard. This courtyard is concealed from the street and entered discretely through a pivoting wood door revealing a covered passageway along a stone wall leading to the entry. This sequence of movement from street to inner sanctum creates an atmosphere of mystery and heightens the sense of arrival, while also revealing the ocean view sequentially. A series of overlapping reflecting ponds contained within the central courtyard instill a sense of meditation and retreat where one can contemplate the ocean and sky.
9 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Several generations of the owner’s family enjoyed seaside vacations in their weathered, wooden cottage in Crystal Cove, just north of Laguna Beach, California. When the lease with the State of California recently expired, the owners purchased a property within the Strand at the Headlands, a few miles south in Dana Point. Seeking to re-establish their familial base, the owners requested a relaxed family beach house accommodating three master suites for parents and grandparents, as well as a...

    Project details
    • Year 2010
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Lighting Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 9 users