Hut to hut project

Kagal / India / 2012

60
60 Love 6,386 Visits Published
The hut was developed in a design- and building workshop with students from the University of Science andTechnology in Trondheim following an international seminar about the future of eco-tourism in the Western Ghats region in India. The main aim was to find solutions which would benefit the local population specifically and the environment of the region in general. The concept was to make the hut as environmentally friendly as possible by using locally produced, materials and renewable energy sources. This would then simplify both production and maintenance of the buildings in the long run. The organization is based on the local building tradition with a cluster of houses which compose a shaded courtyard situation where people can gather. One, two or more buildings can be built next to already existing dwellings or erected separately to form an individual cluster of buildings. Introducing an orthogonal traffic system in the building, one can add several of these buildings together to form a more urban setting in the situation where that is feasible. The hut represents a possibility for the local population to invest in the growing environmentally conscious segment of the tourist market while maintaining their traditional culture and lifestyle. The building is totally off-grid. It has solar panels on the roof producing enough energy for the future inhabitants and a composting latrine which produces biogas enough for one household.
60 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The hut was developed in a design- and building workshop with students from the University of Science andTechnology in Trondheim following an international seminar about the future of eco-tourism in the Western Ghats region in India. The main aim was to find solutions which would benefit the local population specifically and the environment of the region in general. The concept was to make the hut as environmentally friendly as possible by using locally produced, materials and renewable energy...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client Panchabhuta foundation
    • Status Completed works
    • Type Tourist Facilities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 60 users