Cutting edge

Walltopia, Collider Activity center International Competition, Sofia 2013 Sofia / Bulgaria / 2013

2
2 Love 1,091 Visits Published
Cutting Edge gianluca milesi architecture Gianluca Milesi, Stefano Elayathamby Walltopia, Collider Activity center International Competition, Sofia 2013 We thought this project as an opportunity to create a vision and a landmark for Walltopia and the city of Sofi a. Through a contemporary attitude and a precise architectural language we propose a poetic approach to the theme of sport activities and free time. According to the competition program we choose an artistic and sculptural-scenic solution that can give quality to the area and the city. Reading the requests of the program and in relation with our idea we decided for the design of a single building volume containing all the function for the convenience of the organization of the functions themselves and also for economical reasons. The building we propose is placed on the side on the east-west direction in order to be at the same time a fi lter and a connection between the city and the green area to be expected in the north side of the lot. Furthermore the shape and the orientation of the main volume is articulated according to two directions in considerations of the alignments of the property and in a way to use all the panoramic potentials of the area. The formal idea/concept is directly related to the image of the mountains and the rocks and their cracks and cuts. In order to reach this result whit thought to a Corten perforated plate skin wrapping the whole building designing neat and not regular lines. The Corten perforated plate allows the passage of the light and the view to the exterior in every part of the building. Beside this, the skin is cracked by vertical and oblique cuts in particular points in order to have a perfect visual communication. The skin wraps the core building that is a glass structure sustained by steel pillars and trusses. Regarding the organization of the function of the building we thought convenient to locate on the grand floor the activities that were able to established a connections between the plaza facing the city and the green area behind. For this reason we placed on the grand floor a double height entrance and distribution hall hosting the main vertical connections, the coffee shop, the climbing hall, that is developing itself till the top of the building and the restaurant, directly connected to the green area and the summing pool. The coffee shop, organized on two fl oors, is intended as a fulcrum between different function such as the climbing hall and fantopia and is easily reachable from the spa and the fi tness space located on the fi rst fl oor. On the second fl oor are located the multifunctional hall and part of the required offi ce spaces that occupy the entire fourth fl oor. The mechanical rooms are located underground. The last fl oor of the building hosts the roof coffee shop from where is possible to access to a panoramic view terrace and at the same time to have a view to the climbing hall from above. This visual communication is any way maintained at all fl oors of the building. In the climbing hall are provided climbing walls and boulders according to the needs of the climbers and this space is particularly open to the exterior through the cuts on the skin and an a big opening facing the plaza. The park-green area is organize on a linear scheme perpendicular to the main facades of the building. located several boulders and even climbing walls are scattered in the park. the summing pools are directly connected to the restaurant while the event stage area is in the north side. The green house designed using the same language, of the main building, a glass box wrapped by a Corten perforated plate, is located on the west side of the park, visually connected to the main building. All around the green area is articulated a cycling path. The parking area is on the extreme north, fare away and secluded from the park and the main building. Our poetic way to work and design wants to satisfy all the needs of a well working Activity Center conjugating at the same time architecture, aesthetic, physical needs, open air life style and leisure.
2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Cutting Edge gianluca milesi architecture Gianluca Milesi, Stefano Elayathamby Walltopia, Collider Activity center International Competition, Sofia 2013 We thought this project as an opportunity to create a vision and a landmark for Walltopia and the city of Sofi a. Through a contemporary attitude and a precise architectural language we propose a poetic approach to the theme of sport activities and free time. According to the competition program we choose an artistic and sculptural-scenic...

    Project details
    • Year 2013
    • Main structure Steel
    • Client Collider
    • Cost 8000000
    • Status Competition works
    • Type Sports Centres / Sport halls / Fitness Centres / Sports Facilities / Leisure Centres / Private clubs/recreation centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users