Reorganization of the Victoria Kent Park

Camas / Spain / 2011

4
4 Love 1,759 Visits Published
The intervention takes place in a park area in which the expectations of the original project didn’t reach the estimated reactions, leaving a marginal area due to the original proposal, a huge “crater” 40 meter diameter and 1,20 m deep, with no other treatment but the concrete block paving. Out of scale and without an intended use. The situation is bound to lack of maintenance of urban furniture and equipment. It is detected lack of recreational areas. The wooded areas are fenced with hedges that prevent people from resting in the shade. The project seeks the recovery of this area by incorporating elements able to catalyze activity and provision of equipment that captures the appeal of its use. As starting point, the original pavement of the “crater” is removed and replaced by a more natural treatment, with the addition of numerous plant elements. It is important to note the strong railway character of the area from the past, with several old buildings for railroad equipment remaining, whose main traffic consisted of goods trains from the mines of Cala. It is intended to give cultural uses to these buildings. The intervention considers a complementary roll of such uses. Three elements respond to initial ideas: a small grandstand with a stage in order to connect with the cultural uses of the building and the creation of a performance space, missing in the area, a kiosk and a meadow plant as a connection to the rest of the park, which contains the addition of a new tree mass. The organization of the kiosk area responds to this marked railway character present in the atmosphere. Two prisms displaced relative to each other, as wagons, remain near the station. The proposed use is transferred to the formalization of the two elements. One, as a pergola, is implied only through a structural skeleton, the other, a glass box that contains the kiosk, covered by sheets of cor-ten steel, some of which make sliding doors that open completely, exposing the interior. The materialization of this kiosk searches an industrial and practical reaction, without superfluous additions (also limited by the very economic budget). It is considered the low maintenance of the building because of the materials used. For both the grandstand and the stage and so the urban furniture, have been used existing elements in the area. The 80% of the pavement is been recycled from the demolition and the old seats have been restored.
4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The intervention takes place in a park area in which the expectations of the original project didn’t reach the estimated reactions, leaving a marginal area due to the original proposal, a huge “crater” 40 meter diameter and 1,20 m deep, with no other treatment but the concrete block paving. Out of scale and without an intended use. The situation is bound to lack of maintenance of urban furniture and equipment. It is detected lack of recreational areas. The wooded areas are fenced with hedges...

    Project details
    • Year 2011
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2011
    • Client Municipality of Camas
    • Status Completed works
    • Type Parks, Public Gardens / Urban Furniture / Bars/Cafés / Pubs/Wineries
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users