SEB 12

Nuovo edificio polifunzionale per la Scuola Edile Bergamasca Seriate / Italy / 2013

30
30 Love 4,159 Visits Published
The building is located within the pre-existing compound of Scuola Edile di Bergamo-SEB (school for construction workers), an heterogeneous mix of edifices built over the past 50 years that this new architecture joins accurately. Conceived as a mixed-use architecture, the building encompasses a variety of spaces devoted to the different processes and crafts of the construction industry: labs where future builders learn by doing, classrooms for  theoretical training, meeting halls, first-aid stations etc. This mixed-use development reflects into the building volume composition, where protrusions, shifts in materials (plaster, raw concrete, metal) and the apparent randomness of the openings arise from illuminating engineering needs and visually and functionally dialogue with the surrounding system. To the south the building is connected to the auditorium, sharing its architectural language and the system of paths. To the east there is the office area, articulated through variable windows which modulate the light over the day. The northern side, which is actually the main façade, is designed referring to the neighboring buildings. Finally, to the west, a double order of openings lights up the classrooms: the first line is placed at eye level, while the second is placed upwards to capture the greatest amount of sunlight. Thanks to a grid of pilotis, the ground floor is left completely free to host construction practice. Rather than establish itself as a solo voice within a complex area, the new building records the conditions of a typical industrial area, functioning as a hinge and as the glue between the various elements, aesthetically and functionally. The result is a multiform and flexible architecture, which will be able to accommodate and serve functions other than those of today. In this perspective, the building is already designed to accommodate further expansion in the future. The building, certified energy efficiency class A, has been constructed with a supported concrete structure and dry stone walls. [IT] L’edificio si inserisce in maniera chirurgica nel comparto della Scuola Edile di Bergamo, un insieme eterogeneo di fabbricati costruiti negli ultimi 50 anni con i quali il nuovo ospite va ad interagire. Pensato come centro polifunzionale, il progetto riassume spazi dedicati alle diverse fasi e competenze del settore edile: laboratori dove avvengono le esercitazioni pratiche dei futuri operai, aule per la formazione ex cathedra, uffici in cui si gestisce il controllo e la sicurezza nei cantieri, sale per conferenze, ambulatori, etc. L’aderenza a un programma così variegato si rispecchia nella composizione volumetrica, in cui gli aggetti, i cambi di materiale (intonaco, cemento a vista, metallo) e l’apparente libertà nell’ordito delle aperture sono dettati dalle differenti richieste illuminotecniche e dal dialogo visivo e funzionale con il sistema edilizio circostante. A sud infatti l’edificio è connesso all’auditorium, condividendone il linguaggio architettonico e il sistema dei percorsi. A est si trova la zona degli uffici, scanditi da finestre con altezza variabile per modulare la luce nell’arco della giornata. Il fronte nord, che rappresenta la facciata principale, è disegnato in maniera da rapportarsi ai volumi limitrofi. Infine, verso ovest, un doppio ordine di finestre illumina le aule: il primo si trova a livello degli occhi, il secondo è posto in alto, in modo da catturare la maggiore quantità di luce. Grazie a una maglia di pilotis il piano terra è lasciato completamente libero per le esercitazioni della Scuola Edile. Piuttosto che imporsi come voce solista all’interno di un contesto complesso, il nuovo ospite registra le condizioni di una tipica area industriale funzionando da cerniera e da collante tra le varie parti, dal punto di vista estetico e funzionale. Il risultato è un’architettura multiforme e flessibile, che sarà in grado di accogliere e servire anche funzioni diverse da quelle di oggi. In quest’ottica, l’edificio è già pensato per accogliere un ulteriore ampliamento in futuro. L’edificio, certificato in classe energetica A, è costruito con struttura portante in C.A. e tamponature e divisori in struttura S/R.
30 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The building is located within the pre-existing compound of Scuola Edile di Bergamo-SEB (school for construction workers), an heterogeneous mix of edifices built over the past 50 years that this new architecture joins accurately. Conceived as a mixed-use architecture, the building encompasses a variety of spaces devoted to the different processes and crafts of the construction industry: labs where future builders learn by doing, classrooms for  theoretical training, meeting halls, first-aid...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Schools/Institutes / Research Centres/Labs
    Archilovers On Instagram
    Lovers 30 users