Ciboulette

Restaurant Ciboulette Mexico City / Mexico / 2001

2
2 Love 1,379 Visits Published
The Project is located in one of the busiest commercial streets in Mexico City, on a second floor of a commercial building. Understanding the site like the place where the action of eating and seeing people eat will take place, the kitchen turns into the stage where you can see the chefs preparing the dishes. Turning into a collective choreography of chefs and clients, defining its place at the center of the site, an open kitchen for everyone to enjoy and visually interact. Since the concept for the atmosphere was defined by the client as Mediterranean, the materials that were chosen to create this feeling were maple floors, a yellowish light marble and stainless steel for the columns, after mixing these materials a monochromatic space was achieved, then we added the furniture, soffits hanging over a few areas made of dark wood (wengue) and illuminated by blue glass lamps as elements of contrast. The access to the site is via the ground floor through a hanging stairway that lands in a mezzanine that serves as a waiting area or you can access the site through the glass and steel elevator. There are two basic forms in the design that give character to the project, the first is an elliptical cone made of marble and dark wood which breaks the rigid orthogonal design of the original site and fits inside a bar which receives the clients and creates a space of transition between arrival and the seating. The second is a massive counter that emphasizes the orthogonal design, made of light marble that surrounds the stage for open kitchen and defines the limits of the seating area. We tried to build an architecture inside another, where we respected the original building and the absolute distinction between our intervention and the preexisting structure. In this intellectual order the space has been organized without the need of solid partitions or brick walls, the only barriers used are made of trans lucid glass which acts as an element that passes through the ceiling guiding light to the seating area creating an effect of light and shadows which differs from the day time to night time. Wooden soffits suspended from the ceiling, air conditioning ducts, extraction ducts, electrical ducts that are part of the architecture, marble planes and trans lucid glass mixed with a net of blue lamps make a system of layers that define an interactive and flexible space that tries to accentuate the senses.
2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Project is located in one of the busiest commercial streets in Mexico City, on a second floor of a commercial building. Understanding the site like the place where the action of eating and seeing people eat will take place, the kitchen turns into the stage where you can see the chefs preparing the dishes. Turning into a collective choreography of chefs and clients, defining its place at the center of the site, an open kitchen for everyone to enjoy and visually interact. Since the concept...

    Project details
    • Year 2001
    • Work started in 2000
    • Work finished in 2001
    • Main structure Steel
    • Client Olivier Lombard
    • Contractor pyccsa
    • Status Completed works
    • Type Bars/Cafés / Restaurants / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users