Une maison bioclimatique à AURAY - A Bioclimatic House by a.typique Patrice Bideau – Auray

L’état existant ne le permettant pas, une démolition et une construction neuve a été le point de départ d’une nouvelle histoire. Auray / France / 2013

3
3 Love 1,479 Visits Published

Le terrain est situé dans un environnement composé de maisons de ville du Moyen Âge et de constructions d’époques diverses, dans un quartier protégé d’Auray sur les hauteurs du port de Saint Goustan, qui accueilli en 1776 un personnage célèbre, Benjamin FRANKLIN. Les propriétaires souhaitaient adapter à leur programme les principes d’une maison Feng Shui, passive et écologique, tout en respectant les règles d’urbanisme de ce quartier. Et sur les conseils de l’architecte, se conformer à la réglementation thermique à venir et aux préceptes de l’architecture organique tel qu’écrit par Franck LLOYD WRIGHT (1939) : «Il ne faut chérir ni forme préconçue nous liant par dessus nous aussi bien au passé, au présent qu’au futur, mais plutôt exaltant les lois simples du bon sens, ou d’un sens supérieur si vous préférez, déterminant la forme par le biais de la nature et des matériaux. » C’est l’application en un projet, de la recherche de la performance énergétique, de l’architecture organique et bioclimatique qui a fait naître cette maison, qui puise son idéal non pas dans la tradition régionale mais bien dans la tradition d’un habitat près de la nature et pour la nature de l’homme.


In 2010, the plan started out as a house renovation. However, when it was discovered that the state of the existing dwelling rendered this impossible, demolition and reconstruction became the point of departure for a new project. The building plot is situated in a conservation area made up of medieval townhouses and various other period buildings overlooking the historic port of Saint Goustan where a famous historical figure, Benjamin Franklin, landed in 1776.


Project Description
The owners chose to build an ecological, passive house which would respect both Feng Shui principles and local town planning regulations. The advice of the architect was to comply with upcoming energy consumption regulations and to build according to organic architectural precepts as laid out by Frank LLOYD WRIGHT in 1939 : “Nor cherishing any preconceived form fixing upon us either past, present or future but instead exalting the simple laws of common sense or of super sense if you prefer, determining form by way of the nature of materials.”
It was therefore decided to construct a mixed concrete and wood frame, low energy consumption dwelling with the aim of attaining an annual performance of 35 kWhep/m². The north wall is built of concrete insulated with 120mm rock wool with Douglas Fir cladding on the exterior and traditional plaster on the interior. The concrete supporting wall increases thermal mass as do the insulated concrete slab and the plaster tile partition walls on the ground floor. The wood frame built of 145/45mm uprights is insulated with cellulose wadding and covered with a vapour barrier. The first storey floor is composed of 8/20mm joists, OSB panels, gypsum and cellulose insulation and overlaid with linoleum. The shallow pitched, standing seam zinc roof is lined with 300mm rock wool insulation, a vapour barrier and plasterboard. These passive elements store heat in winter and keep the house cool in summer. This cooling effect is accentuated by the pergola and balcony designed to support a climbing plant and slatted, sliding, shutters..../...

3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Le terrain est situé dans un environnement composé de maisons de ville du Moyen Âge et de constructions d’époques diverses, dans un quartier protégé d’Auray sur les hauteurs du port de Saint Goustan, qui accueilli en 1776 un personnage célèbre, Benjamin FRANKLIN. Les propriétaires souhaitaient adapter à leur programme les principes d’une maison Feng Shui, passive et écologique, tout en respectant les...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2013
    • Main structure Wood
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Photography
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users