Feng Shui swimming pool

Issy-les-Moulineaux / France / 2014

5
5 Love 1,321 Visits Published
We designed the building’s envelope to attenuate the linear effect of the massing and to introduce a variation in the visual perception according to the viewing angle. All the external walls are faced with undulating golden wooden slats that recall the circular movements on the surface of water and make reference to the circulation of energy and flows: the Feng Shui. We designed the Fort swimming pool in a spirit of fluidity and openness. The development of the spaces gives priority to transparency and the depth of field associated with very good use of daylight. All the facades are open and accessible, and the various elements of the programme are organised in the form of light, coloured, rounded bubbles, floating on the project’s spatial continuum. Our design scheme emphasizes the roof as a determinant element of the Fort swimming pool providing a solarium that is accessible via an indoor-outdoor ramp that runs along the swimming pools hall and provides access to the fifth facade. Nous avons travaillé l’enveloppe du bâtiment de façon à atténuer l’effet linéaire de la volumétrie et introduire une variation dans la perception visuelle en fonction de l’angle de vue. Toutes les façades se composent de lamelles en bois ondulantes et dorées qui rappellent les mouvements circulaires à la surface de l’eau et font référence à la circulation de l’énergie et des flux : le Chi. Nous avons conçu la piscine du Fort dans un esprit de fluidité et d’ouverture. L’aménagement des espaces privilégie les transparences et la profondeur de champ associée à une très bonne gestion de la lumière naturelle. Toutes les façades sont libérées et accessibles et les différents éléments du programme s’organisent sous forme de bulles arrondies, légères et colorées flottant dans le continuum spatial du projet. Notre projet emphatise la toiture comme un élément déterminant de la piscine par l’aménagement d’un solarium accessible par une rampe intérieure- extérieure qui longe la halle bassins et permet l’accès à la 5éme facade.
5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    We designed the building’s envelope to attenuate the linear effect of the massing and to introduce a variation in the visual perception according to the viewing angle. All the external walls are faced with undulating golden wooden slats that recall the circular movements on the surface of water and make reference to the circulation of energy and flows: the Feng Shui. We designed the Fort swimming pool in a spirit of fluidity and openness. The development of the spaces gives priority to...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2014
    • Status Current works
    • Type Swimming Pools
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users