Oficinas de la Seguridad Social

Barcelona / Spain / 2011

44
44 Love 5,939 Visits Published
The building is situated in Ciutat Vella district. Its overall appearance is that of a glass box protected by a translucent metallic filter, which screens the light and the views.

The building is organized in three overlapping volumes whose rotation among them has been suggested by the geometry of the buildable lot: the transparent volume of the ground floor adopts the geometry of the site. This floor establishes a continuing relationship with the public space in which it is situated.

The volume of first to fourth floors regains the alignment of the street l’Om, and creates, with the projection originated by this shift, a large porch that frames and protects the building entrance.

This shift enables the offices to have a rectangular floor plan absolutely regular, which facilitates distribution and allows maximum flexibility of use. At the same time it creates more space on the side square.

The third volume of the fifth and sixth floors is guided by a turn in between the two previous volumes. The fact that this third volume is smaller than the lower one, generates a terrace accessible to the users of the building from the fifth floor.

The need for natural light which is determined by the administrative use of the building is resolved with the large windows in facade which are protected from the incidence of direct solar radiation through a continuous envelope of aluminum slats. These slats give identity to the building facades: they are arranged horizontally along the main facades of the building (longitudinal facades) and in vertical on the beams.

The use of a framed structure with pillars in facade allows open floor plans that are organized from two vertical cores, leaving the rest of the surface free. The partitioning is done through lightweight partition wall. In this way, the building allows a versatility of occupation in time.

[SP]
El edificio se ubica en el distrito de Ciutat Vella. Su aspecto general es el de una caja de cristal protegida con un filtro metálico translucido, que tamiza la luz y las vistas.

Se trata de un edificio organizado en tres volúmenes superpuestos cuya rotación entre ellos a nivel de planta viene sugerida por la geometría de la parcela edificable: el volumen transparente de la planta baja adopta la geometría de la parcela. Esta planta establece una relación de continuidad con el espacio público en el que se sitúa.

El volumen de las plantas primera a cuarta recupera la alineación de la calle de l’Om y crea, con el voladizo originado por este giro, un gran porche que enmarca y protege la entrada del edificio.

Este desplazamiento posibilita que las oficinas tengan una planta rectangular absolutamente regular, cosa que facilita su distribución y posibilita la máxima flexibilidad de uso.
Al mismo tiempo se genera un espacio más amplio en la plaza lateral.

El tercer volumen, de las plantas quinta y sexta, se orienta según un giro intermedio entre las dos direcciones definidas por los volúmenes de abajo. El hecho de que este tercer volumen sea más pequeño que el inferior genera una terraza orientada hacia el mar, accesible a los usuarios del edificio desde la planta quinta.

La necesidad de luz natural determinada por el uso administrativo del edificio se resuelve con grandes ventanales en fachada que se protegen de la incidencia de la radiación solar directa a través de una envolvente continua de lamas de aluminio. Estas lamas confieren identidad a las fachadas del edificio: se disponen en posición horizontal a lo largo de las fachadas principales del edificio (fachadas longitudinales) y en posición vertical en los testeros.

El uso de una estructura porticada, con pilares en fachada permite obtener plantas diáfanas que se organizan a partir de dos núcleos verticales, dejando el resto de la superficie libre. La compartimentación se hace a través de elementos de tabiquería ligera. De esta forma, el edificio permite una versatilidad de ocupación en el tiempo.
44 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building is situated in Ciutat Vella district. Its overall appearance is that of a glass box protected by a translucent metallic filter, which screens the light and the views. The building is organized in three overlapping volumes whose rotation among them has been suggested by the geometry of the buildable lot: the transparent volume of the ground floor adopts the geometry of the site. This floor establishes a continuing relationship with the public space in which it is situated....

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Client Foment de Ciutat Vella. Ayuntamiento de Barcelona. Tesorería General de la Seguridad Social. Ministerio de Empleo y Seguridad Social
    • Contractor FCC Fomento de Construcciones y Contratas SA
    • Status Completed works
    • Type Government and institutional buildings / Office Buildings
    • Websitehttp://bcq.es/portfolio/offices-in-the-historic-centre-of-barcelona/
    Archilovers On Instagram
    Lovers 44 users