Une maison bioclimatique dans le Pays Vannetais - A Bioclimatic House by a.typique Patrice Bideau – Saint Nolff

Le programme des propriétaires était d’aller vers un habitat passif avec une toiture cintrée à Saint Nolff Saint-Nolff / France / 2010

1
1 Love 1,033 Visits Published

Un terrain en périphérie de la commune sur un vallon verdoyant, avec une pente assez prononcée. Ce terrain, près de VANNES, autorisait le choix du parti architectural des propriétaires, à savoir une maison bioclimatique portée sur l’éco construction, la performance énergétique et étanche à l’air. En 2007 la réglementation à respecter était la RT 2005, et la performance attendue était de 76 kWhEP/m2.an soit de type « THPE ». L’orientation de la maison permet de profiter au maximum de la course du soleil du matin jusqu’au soir. L’inertie, la pergola, les châssis avec les stores intégrés et les volets coulissants pourvoient au confort d’été et d’hiver. Une allée accompagne les visiteurs vers l’entrée et une vaste pelouse enrobe la terrasse et la maison. La courbe du toit cintré descend au plus bas sur la façade Nord, épouse le dessin originel de la partie haute du jardin, et présente ainsi une des règles de la charte de Gaïa de David PEARSON pour l’architecture organique : « Laissons l’architecture être inspirée par la nature et être durable, bonne pour la santé, protectrice et diverse. Dépliée, comme un organisme se déplierait depuis l’intérieur de la graine ».


---------


This house built of wood was dreamt up in 2007 and finished in the spring of 2010. The owners wanted to build an ecological dwelling with an arched roof at SAINT NOLF in the Morbihan. They bought a plot of land on a relatively steep slope in a verdant valley on the outskirts of the village.


Project Description
Permission was granted to build the owners’ architectural choice of a bioclimatic house using ecological materials with an emphasis on low energy consumption and air-tightness on this plot of land near Vannes. In 2007, it was necessary to comply with the RT 2005 French energy consumption regulations which require an annual energy consumption of 76 kWpe/m², classified as Very High Energy Performance (THPE).
The construction combines concrete and a wooden framework. The wall between the garage and the house provides a buffer to the north. It is built of RTH 85 blocks made of 15cm thick breeze-blocks incorporating 8cm of insulation on the inside and 8cm breeze-blocks on the outside. The perpendicular adjoining wall has been laid with visible, concave joints in order to show the ‘modénature’ contours and relief of the construction.
The wooden framework composed of 120/45mm planks has 120mm rock wool insulation on the interior, 8mm wood fibre insulation on the exterior and is clad in unpainted Douglas Fir which will weather with time. A protective film which prevents condensation covers the interior to which plasterboard is fitted using wooden brackets which reduces recourse to metal components and minimizes any magnetic field. The house stands on a concrete floor lined with polystyrene slabs over a crawlspace.
Two blower-door tests were carried out. The Q4Pa surf. values of test B were 0.39m3/h.m².


 

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Un terrain en périphérie de la commune sur un vallon verdoyant, avec une pente assez prononcée. Ce terrain, près de VANNES, autorisait le choix du parti architectural des propriétaires, à savoir une maison bioclimatique portée sur l’éco construction, la performance énergétique et étanche à l’air. En 2007 la réglementation à respecter était la RT 2005, et la performance attendue...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2009
    • Work finished in 2010
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users