Hydrothermal Center 'Aquavox'

Pamplona / Spain / 2009

7
7 Love 1,800 Visits Published
The building houses sports and health facilities is located in the old town of Pamplona. It is initiative and municipally owned. And the charge of the project occurs once the team of architects who was awarded the corresponding supports public competition, in January 2005. The site is located on San Agustin street, and had been emptied during the demolition of the old pediment 'Euskal Jai', after its acquisition by the Town Hall for the construction of this building. The plot crosses one of the blocks built the Old Town, so it has: two facades opposing parallel streets and two mediator sides, consisting of a straight side wall of the old pediment, and a more irregular one with different volumes that breaks into patios of adjoining buildings. Beyond the general determinations concerning the alignment and flights of the plot, the Special Plan of Protection and Internal Reform of the Old City prescribed for it the introduction of a passage or an inside lane of longitudinal development, perpendicular to both streets. The project obviously follows these guidelines, while it tries to be sensitive to the way in which the construction affects the neighbouring buildings, responding with the opening of patios or possible setbacks to some of the most committed situations arising in the scope of the implantation. In this framework, in short, the project relies on two main arguments. First, the design revolves around the effort to obtain sufficient and attractive natural light for all the spaces inside the building, trying to make a virtue out of necessity, given the difficulties and constraints of the site. And secondly, it starts from a principle of sectoring of the volume according to longitudinal batches perpendicular to the streets, trying to follow the guidelines issued by the PEPRI, it follows the idea that governs the approach of the section of the main block building as a compact section that brings together and relates those areas of greatest significance and size. The idea entails, in fact, the provision of a large linear container that evokes the volume of the old pediment itself, crosses the plot from side to side and accumulates the spaces of biggest entity of the necessity program, and especially the general pools related to thermal applications, to which it wants to provide an extraordinary degree of attractiveness and comfort. She can give these spaces not necessarily uniform heights and, where appropriate, higher than the minimum set for a conventional plant. It also facilitates the functional, spatial and visual intercommunication. The scheme, in any case, rests on the existence of the huge dividing wall emerged with the demise of the old pediment: it seemed advisable to support against it real entity’s spaces, able to dispense with natural lighting and ventilation of the front and views lateral that makes impossible. It is, after all, a building divided into two parts by an interior road, crossed in upper bounds by overpasses that communicate both parts. The two sides of the volume are defined by the alignment of the interior road, in line with the elementarism of the guidelines to generate volumes of the historical city itself, which in turn facilitates their reading, comprehension and control. The facades of the two parts of the building to the inside lane that crosses it consistently open to it through holes and extensive treatments of an ambitious level of transparency on the one hand, try to solve the needs of natural lighting and ventilation of interior spaces, and secondly, are intended to provide amenity, interest and attraction to passengers. Moreover, the design is governed by the aim of achieving maximum clarity and efficiency in the organization of the circulation, within the difficulties arising from the peculiarity of implantation: it highlights perhaps, in this regard, the versatility and flexibility of operation of the changing area of the building, that can aptly respond to the demands of order and comfort of users that go to each of the two key functional areas of the building, hydrothermal and gyms, located on the best possible way regarding the path of their travels. [SP] El edificio acoge unas instalaciones deportivas y de salud de iniciativa y titularidad municipal. Y el encargo del proyecto se produce una vez que el equipo de arquitectos que lo suscribe resultó adjudicatario del correspondiente Concurso Público. El solar da la calle San Agustín de Pamplona, y había sido vaciado con ocasión del derribo del antiguo frontón ‘Euskal Jai’, tras su adquisición por parte del Ayuntamiento para la construcción de esta dotación. Más allá de las determinaciones generales de alineaciones y vuelos de la parcela, el Plan Especial de Protección y Reforma Interior del Casco Antiguo prescribía para ella la introducción de un pasaje o calle interior de desarrollo longitudinal, perpendicular a ambas calles, cuyo trazado y posición establecía. Obviamente, el diseño asume estas directrices. Trata a su vez de mostrarse sensible a las afecciones sobre edificaciones vecinas; y responde con retranqueos o la apertura de patios a las situaciones más comprometidas generadas en el perímetro de la implantación. El diseño gira en torno al esfuerzo de obtener una iluminación natural suficiente para el conjunto de los espacios interiores del edificio, a partir de las dificultades y constricciones del emplazamiento. Y arranca de un principio de sectorización del volumen según lotes longitudinales perpendiculares a las calles. De ahí se deduce la idea que rige la sección del bloque principal del edificio como una sección compacta que agrupa y relaciona sus espacios de mayor protagonismo y tamaño. Ella redunda en la de un gran contenedor lineal que evoca el volumen del antiguo frontón, atraviesa la parcela de lado a lado, y acumula los espacios de mayor entidad del programa, y en especial las piscinas, a las que quiere proporcionar un grado especial de atractivo y confort. Ella permite dar a estos espacios alturas no necesariamente uniformes y, en su caso, mayores de las mínimas establecidas para una planta convencional. Además, facilita su intercomunicación funcional, espacial y visual. Se tiene, en fin, un edificio dividido en dos partes por una calle interior, atravesada en cotas superiores por pasos elevados que las comunican. Las dos partes del volumen quedan delimitadas por las alineaciones de esta calle interior, en sintonía con el elementarismo de las pautas de la generación de los volúmenes propio de la ciudad histórica; el cual facilita a su vez su lectura, comprensión y control. Los volúmenes se apoyan en una base de hormigón armado que esconde la maquinaria, situada en planta baja, habida cuenta de la prohibición de la habilitación de espacios excavados por parte de las instancias encargadas de la preservación del patrimonio arqueológico. Sobre esta base, las fachadas de las dos partes de la edificación se abren de manera sistemática mediante huecos y tratamientos extensivos de un ambicioso grado de transparencia. que dependen de una solución estructural basada en una sucesión perimetral de perfiles tubulares metálicos que ocultan las carpinterías. Por lo demás, el diseño está regido por el propósito de alcanzar la máxima claridad y eficacia en la organización de las circulaciones, dentro de las dificultades derivadas de la peculiaridad de la implantación: destaca acaso, a este respecto, la versatilidad y flexibilidad del funcionamiento del área de vestuarios del edificio, ubicada de la mejor manera posible en relación con los recorridos, al efecto de responder idóneamente a las exigencias de orden y comodidad de los usuarios que se dirigen a cada una de las dos áreas funcionales fundamentales del edificio, la hidrotermal y la de gimnasios.
7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building houses sports and health facilities is located in the old town of Pamplona. It is initiative and municipally owned. And the charge of the project occurs once the team of architects who was awarded the corresponding supports public competition, in January 2005. The site is located on San Agustin street, and had been emptied during the demolition of the old pediment 'Euskal Jai', after its acquisition by the Town Hall for the construction of this building. The plot crosses one of the...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Client Pamplona Centro Histórico
    • Contractor OHL
    • Cost 7.268.938
    • Status Completed works
    • Type Wellness Facilities/Spas
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users