Talsee flagshipstore

Eberdingen / Germany / 2012

4
4 Love 1,732 Visits Published
The new building in Hochdorf is developed as a pavilion, and accommodates showroom as well as office areas for Talsee AG. The building is part of a group of buildings for production and office uses. Its situation at the Kantons street and its architectonical appearance adequately visualize the importance of the Talsee brand. The building is organized around a central, 2 storeys high, hall area. The south side interior of the building undergoes a spatial development by a voluminous ensemble of suspended silver aluminium chains over the entire height of the hall. The interior of this chain installation has additional walk-in lounge-areas which invite the visitor to linger. The north side, a robust structure, is the structural backbone of the otherwise light and transparent building, which houses also the necessary storage and technical rooms in addition to the staircases and bathrooms. The exhibition area on the ground floor has two different room heights because of the extra high central area and allows for a wide range of different uses as events with projections and changing exhibitions. The office areas on the top floor are organized in a circle around the hall and are usable on the south side as an open-plan office. The eastern and western surfaces can be divided into individual offices. The whole building is considered as a unity regarding fire protection because of the openness and the flexibility of uses, for which it is equipped with a sprinkler system. The height of the room is 4.00M in the exposition area on the ground floor and 3.00M on the top floor. The outside is remarkable because of an 8 meter high portico around the building, which spans a layer of space between the environment and the interior. This layer creates the necessary atmospheric distance between the inside and the outside, reinforced by the free positioning of the pillars and ensures a high degree of internal shading to the façades. This way, the request of the client to enable maximum viewing of the exhibition area and the absence of external sun blinds can be guaranteed. At the south and east side an L-shaped reflections pool is situated, which increases the prominence of the building and makes it seem to be floating. The visitors’ entrance is at the east side crossing a field of trees and a slightly rising ramp. The staff enters the building at the north side through a small side entrance. STRUCTURE Building foundations. The full surface of the building is based on 66 piles of reinforced concrete which are equipped for geothermal energy solutions. Construction: The ground floor base, the northern area and the ceiling over the ground floor are carried out in place concrete construction. The roof frame consists of four flat sloping roof surfaces and a flat roof covering over the central hall areas, on which rests the overly high roof construction. The roof is designed as a warm roof with roof insulation. The structure consists of glued laminated timber beams. The four-meter-deep canopy rests on slender steel columns that seem to dance as they are placed in a random manner. The roof is not visible and is provided with a suspended ceiling. The portico is provided with a slightly reflective coating for optical accentuation. The painting of the steel columns has a pearlish light reflex. Façade/windows. The façade is made of wood, glass and metal; a mullions and transoms system with external cover strips and triple pane glazing. Narrow parallel room high awning windows are installed on the top floor. Sun-protection. The surrounding portico creates a high degree of shading so no external sun protection elements are needed. Additional measures, such as light glare reducing devices in the interior, ensure comfort requirements. Heating, ventilation, cooling. The building is supplied with the necessary fresh air via a mechanically controlled ventilation system. Heat is produced via a heat pump which uses the geothermal energy foundation piles as a heat or cold source. Due to the high natural shading of the façade most of the need for cooling can be covered directly with Freecooling via the geothermal foundation piles field, without the need for refrigeration compressor energy. The floor foundation on the ground floor and top floor as well as the concrete ceiling above the ground floor are activated as building radiator.
4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The new building in Hochdorf is developed as a pavilion, and accommodates showroom as well as office areas for Talsee AG. The building is part of a group of buildings for production and office uses. Its situation at the Kantons street and its architectonical appearance adequately visualize the importance of the Talsee brand. The building is organized around a central, 2 storeys high, hall area. The south side interior of the building undergoes a spatial development by a voluminous ensemble of...

    Project details
    • Year 2012
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users