Tudela Courts

Juzgados de Tudela Tudela / Spain / 2010

6
6 Love 1,471 Visits Published
The building occupies a singular geometry plot, the available space has the form of an almost equilateral triangle whose facades give urban roads of different character. On one side is the Avenue of Merindades that is the only way that surrounds the building and therefore must accommodate the road access, the building also offers street facade of The Almoceda having pedestrian nature, while its third façade overlooking the park leading down to the shore of Queiles. Moreover, the plot has a significant widening gap in the north-south direction, so that in the southern corner of the plot, in the encounter between the Merindades Avenue and La Almoceda street lies the highest point, with a total drop of nearly two meters. Due to the characteristics of the urban environment of the plot, all accesses are concentrated in the southwest facade, which overlooks the Avenue of Merindades. This circumstance determines the functional organization of the building to achieve the required location of different entry points to the building, from the point of view of its use and its treatment in terms of accessibility and comfort, spaciousness and image. So: the access road to the basement of the building is at the lowest point of the plot to minimize the impact on the ramp surface. The police office entrance stands next to the driveway with a drop on the ground level of something over a meter that is saved with an interior ramp. The main entrance approaches the south although corner point distance somewhat higher elevation to facilitate the accessibility of the whole building. Next to the main entrance is placed access to Police Court. Finally, in La Almoceda Street, appears an emergency exit that could be used, if so decided as access point court personnel. The location and distribution of hits obviously refers directly to the organization of the circulations of the building and the determination of its areas of use, issues that closely related. The fact is that the location of the access and the relationship established between them ideally suited to the requirements of the program requirements, resulting in an overall solution possibilist but, at the same time remarkably consistent. The shape of the plot causes a volumetric compactness. Therefore, the first decision, in the face of division of labor, is introducing a void in the heart of the apple that is configured as a covered patio that introduced light in the center of the building that houses the main staircase symbolic way of building. The various uses of the building are arranged around this courtyard is formally defined as a triangle equivalent to form external alignments, although the different needs of each surface uses this triangle move south of the block. The external appearance of the building only collects the organization described. Each plant is treated with an external image that responds to the internal organization, all wrapped in a veneer micro precast prestressed concrete facade creating a ventilation space, disappearing in designated areas such as waiting rooms, offices or other uses. Where different vents or louvers for protection of views, and metal frames with safety glass. The main entrance is marked with a double height porch flared in which is inserted a small glass box containing the entrance gate at the top of the porch flags will stay set Wanted to get a sober building emphatically assert their status as urban landmark, while abroad express the internal configuration of their duties. [SP] El edificio ocupa un solar de geometría singular; el espacio de que se dispone tiene la forma de un triángulo casi equilátero cuyas fachadas dan a vías urbanas de diferente carácter. Por un lado está la Avenida de las Merindades que es la única vía rodada que circunda el edificio y por lo tanto la vía que debe albergar los accesos, asimismo el edificio ofrece fachada a la calle de La Almoceda que tiene carácter peatonal, mientras que su tercera fachada se asoma al parque que desciende hacia la orilla del Queiles. Por otra parte la parcela presenta un sensible desnivel creciente en la dirección norte-sur, de tal manera que en la esquina sur de la parcela, en el encuentro entre la Avenida de las Merindades y la calle de La Almoceda se sitúa el punto más alto, con un desnivel total cercano a los dos metros. Las características del entorno urbano de la parcela suponen la necesidad de concentrar todos los accesos en la fachada suroeste, la que da a la Avenida de las Merindades. Esta circunstancia acaba condicionando la organización funcional del edificio para conseguir la necesaria localización de puntos y modos de entrada diferentes para el edificio, desde el punto de vista tanto de su uso cuanto de su tratamiento en términos de accesibilidad y comodidad, amplitud e imagen. Así: el acceso rodado al sótano del edificio se sitúa en el punto más bajo de la parcela para minimizar el impacto en superficie de la rampa. La entrada a las dependencias de la Policía se sitúa próxima a la entrada del garaje con un desnivel respecto de la cota cero de algo más de un metro que se salva con una rampa interior. La entrada principal se aproxima a la esquina sur aunque se distancia algo del punto de cota más alto para facilitar la accesibilidad del conjunto del edificio. Junto a la entrada principal se coloca el acceso al Juzgado de Guardia. Por último, en la calle de La Almoceda aparece una salida de emergencia que podría utilizarse, si así se decidiera como punto de acceso del personal de los juzgados. El emplazamiento y la distribución de los accesos, obviamente, remite de manera directa a la organización de las circulaciones del edificio y la determinación de sus áreas de uso, temas con los que guarda una estrecha relación. Lo cierto es que la ubicación de los accesos y la relación que se establece entre ellos encaja idealmente con los requerimientos al respecto del programa de necesidades, dando lugar a una solución de conjunto posibilista pero, a la vez, extraordinariamente coherente. La forma del solar provoca una volumetría de gran compacidad. Por ello, la primera decisión, de cara a la distribución de funciones, es introducir un vacío en el corazón de la manzana que se configura como un patio cubierto que introduce iluminación en el centro del edificio y que alberga de manera simbólica la escalera principal del edificio. Los distintos usos del edificio se disponen alrededor de este patio que formalmente se define como un triángulo equivalente al que conforman las alineaciones exteriores, aunque las distintas necesidades superficiales de cada uno de los usos desplazan este triángulo hacia el sur de la manzana. El aspecto exterior del edificio no hace sino recoger la organización descrita. Cada planta es tratada con una imagen exterior que responde a la organización interior, todo ello envuelto en un aplacado de piezas prefabricadas de micro hormigón pretensado creando una fachada trasventilada, desapareciendo en zonas concretas como estancias de espera, despachos u otros usos. Donde se encuentran diferentes celosías para respiraderos o protección de vistas, y carpinterías metálicas con vidrio de seguridad. El acceso principal se señala con un porche de doble altura abocinado en el que se inserta una ligera caja de vidrio que contiene la cancela de entrada, en la parte superior de este porche se alojarán las banderas previstas Se busca conseguir un edificio sobrio que afirme con rotundidad su condición de hito urbano, al mismo tiempo que exprese al exterior la configuración interna de sus funciones.
6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building occupies a singular geometry plot, the available space has the form of an almost equilateral triangle whose facades give urban roads of different character. On one side is the Avenue of Merindades that is the only way that surrounds the building and therefore must accommodate the road access, the building also offers street facade of The Almoceda having pedestrian nature, while its third façade overlooking the park leading down to the shore of Queiles. Moreover, the plot has a...

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Client Navarre Gobernment
    • Contractor ELCARTE
    • Status Completed works
    • Type Law Courts
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users