House in Sanbonmatsu

Prefettura di Kagawa / Japan / 2011

8
8 Love 1,240 Visits Published
This project is to design a private residence along drive way in Kagawa Prefecture in Sikoku. The site was plotted by the town redemarcation project and the construction site occupies twice the size of the surrounding ones. The neighboring houses are mostly two-story-high and standing on the small sites. Therefore, 1st and 2nd floor volume are the same and box-shaped design. In contrast, this house has achieved well-balanced exterior shape by introducing long hipped roof. The roof is partly cutout and it is used as a courtyard that lets the sunlight and wind into the house, and the rooms and corridors are placed around it. What is more, living room, dining room and kitchen are connected vertically and mildly by the voids. The garden surrounding the house was tilted toward to the house in order to provide better views to all the rooms. Despite the fact that the idea of cutting out a volume from hipped roof is quite simple, it gives various volume impressions in different angles and less oppressive feeling to the neighbors. What’s more, the change of the room volumes provides various views.
8 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project is to design a private residence along drive way in Kagawa Prefecture in Sikoku. The site was plotted by the town redemarcation project and the construction site occupies twice the size of the surrounding ones. The neighboring houses are mostly two-story-high and standing on the small sites. Therefore, 1st and 2nd floor volume are the same and box-shaped design. In contrast, this house has achieved well-balanced exterior shape by introducing long hipped roof. The roof is partly...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Main structure Wood
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users