Varanda House

Rio de Janeiro / Brazil / 2007

43
43 Love 2,739 Visits Published
A house made for the granddaughter of great architect Sergio Bernardes and a Colombian artist was a challenge. At first they wanted the house to have caracteristics of Casa Lota made by his grandfather in 1950, from wich we kept some materials such as the ceiling. The development of the project was very interactive. The house divides the field into two lengths, the skylight (24mx .60 m) is a feature that accentuates that division. This implementation was the beginning of the project. The primary objective was to preserve the centenary trees.The vision goes beyond the house, the walls are glass. The parallel solid walls doesn´t interrupt the vision.The living room is in the center, the rooms at the ends. The center of the house is a terrace when open. The roof, designed in 1.5 m beyond the glass wall offers protection in the main facades. What brings intimacy to that glasshouse is the immersion in nature.The light imprint the passage of the day on the parallel wals. The geography of the region, below the mountain and subject to flooding, were the reasons for the suspension of the floor at 80cm.The Project is clearly a reference to Farnworsth´s house by Mies Van der Rohe with its calm presence in a site that should have remained untouched.
43 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    A house made for the granddaughter of great architect Sergio Bernardes and a Colombian artist was a challenge. At first they wanted the house to have caracteristics of Casa Lota made by his grandfather in 1950, from wich we kept some materials such as the ceiling. The development of the project was very interactive. The house divides the field into two lengths, the skylight (24mx .60 m) is a feature that accentuates that division. This implementation was the beginning of the project. The...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 43 users