North Mediterranean Health Centre

Almería / Spain / 2010

17
17 Love 2,145 Visits Published
The building is made up of a ground and first floor and a basement intended for a garage and storerooms. The flat roof may only be accessed for maintenance. The centre is structured around a series of internal courtyards, which provide ventilation and lighting to the various rooms. Its exterior has a contemporary look, based on a perforated ceramic prism, which sits on and is supported by a block finished with prefabricated concrete slabs. The ground floor contains the entrance and reception area, together with an administration area, adult clinic, minor surgery clinic, paediatric clinic and support services. The first floor is home to health education, the staff room and support services.  The facade features a double-skin construction solution built with marble slats that allow the introduction of natural light in a diffused and indirect way. This creates a light atmosphere inside that reduces the building energy consumption, thus contributing to environmental sustainability through a building designed on the basis of sustainability criteria. [SP] El edificio consta de planta baja y primera, con un sótano destinado a garaje y almacenes. La azotea es accesible sólo para mantenimiento. El centro se estructura a partir de una secuencia de patios de luces que permite la ventilación e iluminación de las distintas estancias. Presenta una imagen exterior contemporánea, basada en un prisma cerámico horadado que se asienta y apoya en un volumen acabado en placas prefabricadas de hormigón. La planta baja contiene la entrada y recepción, acompañadas de zona de administración, clínica de adultos, cirugía menor, clínica pediátrica y servicios de apoyo. La planta primera alberga la educación sanitaria, la zona de personal y los servicios de apoyo. La fachada contiene una solución de doble piel construida con lamas de mármol que permite la introducción de luz natural de una forma difusa e indirecta. Esto crea una atmósfera luminosa en el interior que reduce el consumo de energía del edificio contribuyendo así al medio ambiente a través de un edificio diseñado en base a unos criterios de sostenibilidad.
17 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The building is made up of a ground and first floor and a basement intended for a garage and storerooms. The flat roof may only be accessed for maintenance. The centre is structured around a series of internal courtyards, which provide ventilation and lighting to the various rooms. Its exterior has a contemporary look, based on a perforated ceramic prism, which sits on and is supported by a block finished with prefabricated concrete slabs. The ground floor contains the entrance and reception...

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Andalusian Government
    • Contractor Construcciones Tejera
    • Status Completed works
    • Type Hospitals, private clinics
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users