L23 House

Guimarães / Portugal / 2011

125
125 Love 10,186 Visits Published
The house land is oriented to West. On the East limit, where the municipal road gives access, features a rugged topography, due to the existence of a slope. Beyond the slope, the land develops with slight and constant pendant, longitudinally; like a promontory over the city. The house is delimited on the East by a concrete wall that erupts from the ground and sustains the higher lands – on the entry elevation. Behind the concrete wall, overcoming the different elevations of the land, a sloping course is designed, pedestrian and automobile access, to a first ground platform, where we find the entrance. Due to the accentuated between the street elevation (271.70) and the mean elevation of the main land platform, the house entry is necessarily on the first floor, where exists a bigger proximity and easier access. This new platform receives the visitor on a large paved outdoor space, bordered on the North / West by a suspended volume, which contributes decisively to the volumetric characterization of the building. This volume, is disposed transversely relatively to batch, leaning on one side and the other on two volumes. Besides characterizing the arrival area, he hierarchizes the construction, establishing important links between the spaces that constitute the building. Since the arrival area and under the suspended volume, we anticipate a succession of open spaces, gardens, to the main ground platform, where a patio is drawn between the two volumes. Programmatically on the first floor, is the house main entrance, with the entrance hall and a staircase linking the two house floors. It is from the hall that are distributed on either side, the private spaces (bedrooms), and common spaces (living room and gym). The bedrooms are organized in a sucession of spaces open to a balcony over the patio. In the suspended volume is located an ample space for common use, whith different living areas (work, study, reading, leisure ...), and also a small gym connected to the indoor pool on the ground floor. Due to their orientation, these spaces emphasize the visual relationship with the more distant landscape, while enjoying the atmosphere created in the patio below. On the ground floor the program is distributed over the two volumes: one for the pool and the locker room; and the other for the social and services areas. The patio works as an exterior extension of the rooms space. Concerning the materials used, the apparent pigmented concrete defines the structural volume. As cover material for some facade panels was chosen the anthracite zinc. [PT] O terreno da casa está orientado a Poente. No limite Nascente, onde se situa a estrada municipal que lhe dá acesso, apresenta uma topografia acidentada, devido à existência de um talude. Para lá do talude, o terreno desenvolve-se com pendente ligeira e constante, no sentido longitudinal; espécie de promontório sobre a cidade. O edifício encontra-se delimitado a Nascente por um muro de betão que irrompe do terreno e sustenta as terras mais altas – à cota da entrada no lote. Por trás do muro de betão, vencendo as diferentes cotas do terreno, desenha-se um percurso em declive, de acesso pedonal e automóvel, até a uma primeira plataforma de terreno, onde acontece a chegada à habitação (cota 269.50). Dado o acentuado desnível existente entre a cota da rua (271.70) e a cota média da principal plataforma do terreno (266.70), a entrada da casa acontece necessariamente ao nível do piso 1, onde é maior a proximidade e a facilidade de acesso. Assim, esta nova plataforma recebe o visitante num amplo espaço exterior pavimentado, delimitado a Norte/Poente por um volume suspenso, que contribui de forma decisiva para a caracterização volumétrica do edifício. Este volume, dispõem-se de forma transversal relativamente ao lote, apoiando-se de um e de outro lado sobre dois volumes. Para além de caracterizar o espaço de chegada, ele hierarquiza a construção, estabelecendo ligações importantes entre os espaços que constituem o edifício. Desde a área de chegada e sob o volume suspenso, antevemos uma sucessão de espaços exteriores, ajardinados, até à principal plataforma do terreno, onde se desenha um pátio entre os dois volumes. Em termos programáticos ao nível do piso 1, encontra-se a entrada principal da habitação, constituída pelo átrio de entrada com a escada de ligação entre os dois pisos da habitação. É a partir do átrio que se distribuem para um e outro lado, os espaços de uso privado (quartos); e espaços de uso comum (sala e ginásio). Os quartos organizam-se numa sucessão de espaços, abertos para uma varanda que se debruça sobre o pátio. No volume suspenso encontra-se um amplo espaço de uso comum, onde se dispõem diferentes zonas de estar (trabalho, estudo, leitura, lazer…), e que inclui ainda um pequeno ginásio com ligação à piscina interior no piso zero. Pela sua orientação estes espaços, privilegiam a relação visual com a paisagem mais distante, ao mesmo tempo que desfrutam do ambiente criado no pátio inferior. No piso térreo distribui-se o programa da habitação pelos dois volumes: o da piscina e balneários; e o outro onde se situam as áreas sociais e áreas de serviço. O pátio, funciona como prolongamento exterior do espaço das salas. No que respeita aos materiais utilizados, o betão aparente pigmentado define o volume estrutural. Como material de revestimento de alguns panos de fachada elegeu-se o zinco antracite.
125 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The house land is oriented to West. On the East limit, where the municipal road gives access, features a rugged topography, due to the existence of a slope. Beyond the slope, the land develops with slight and constant pendant, longitudinally; like a promontory over the city. The house is delimited on the East by a concrete wall that erupts from the ground and sustains the higher lands – on the entry elevation. Behind the concrete wall, overcoming the different elevations of the land, a sloping...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 125 users