Office IMd

Rotterdam / Netherlands / 2011

54
54 Love 7,382 Visits Published
A strategy was chosen whereby all the work areas were created on two storeys in air- conditioned zones against the closed end walls. From there,in which pavilions with conference areas were created, interlinked by footbridges and different types of stairs. The hall itself has become a weakly air-conditioned cavity, which lends itself very well to informal consultations, lectures, exhibitions and lunching, for instance. Large new windows in what was originally a closed facade, in combination with the existing skylights in the roof, provide daylight and magnificent panoramas over the water. “It is an unusual layout for an office building, but it does have some big advantages. Users are not directed away from the organisation, but are continually in contact with its spatial and social heart. That stimulates encounter and involvement. It also gives the hall an optimum spatial tension: bridges, underpasses and stairs mean that you can stray and, in this way, experience the space and the people within it from ever- changing perspectives”, according to architect Joost Ector. “By not air-conditioning the whole hall, but just the pavilions, energy consumption was also reduced to a minimum. Combined with the decision to use light, recyclable materials, an existing building as basis and the positive boost for the surrounding area, that produces an extremely sustainable project.” Everything that was already there, such as the steel skeleton, the concrete floors and the masonry on the facade were just cleaned. New additions were made using a limited number of materials which are new, but which are very much in keeping with the industrial atmosphere; rough wood for stairs, clear glass and sheeting of transparent plastic. This sheeting makes the new walls nicely diffused, and even slightly “absent”. The consistent use of one colour – bright yellow – unites the whole even more. (2,014 m2)
54 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A strategy was chosen whereby all the work areas were created on two storeys in air- conditioned zones against the closed end walls. From there,in which pavilions with conference areas were created, interlinked by footbridges and different types of stairs. The hall itself has become a weakly air-conditioned cavity, which lends itself very well to informal consultations, lectures, exhibitions and lunching, for instance. Large new windows in what was originally a closed facade, in combination...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Client engineering consultancy IMd
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Recovery of industrial buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 54 users