Lucernas House

San Bernardo / Chile / 2011

45
45 Love 5,194 Visits Published
The house is located in Catemito, 20 km south of Santiago in Chile's central valley, at the foot of Chena hill. The site is part of a medium intensity production agricultural plot at which the house was not to be exposed. The strategy proposes a one level volume that accommodates the linear disposition of the program. To make even more dramatic relationship with the landscape, the initial volume is extruded in the vertical plane, forming skylights at key points, also creating double heights and a visual tension to the landscape. Similarly, extruded volumes in the horizontal plane, form intermediate spaces such as terraces, access and service garage. The location of windows and skylights, is also due to the need to create cross ventilation, keeping temperatures pleasant during the summer months. The materiality of the project is reinforced masonry, material characteristic of the area, painted dark gray on the outside, contrasting with the white aluminum profiles used for skylights and glass windows, and inside the house which is also white. The plan aims to have maximum flexibility in the public program. The enclosures can form a single space when the sliding door separating the kitchen to the dining room is open, hiding the wall that separates the terrace. [ES] La casa está situada en Catemito, a 20 km al sur de Santiago de Chile, en el valle central, al pie del cerro Chena. El sitio es parte de una parcela en un terreno de producción agrícola de intensidad media la casa no iba a ser expuesta. La estrategia propone un volumen de un solo nivel que acomoda la disposición lineal del programa. Para hacer aún más dramática la relación con el paisaje, el volumen inicial es extruido en el plano vertical, la formación de claraboyas en los puntos clave, también la creación de dobles alturas y una tensión visual al paisaje. De manera similar, los volúmenes extruidos en el plano horizontal, forman espacios intermedios, tales como terrazas, acceso y garaje de servicio. La ubicación de las ventanas y claraboyas, se debe también a la necesidad de crear una ventilación cruzada, manteniendo las temperaturas agradables durante los meses de verano. La materialidad del proyecto es de mampostería reforzada, materiales característicos de la zona, pintado en gris oscuro en el exterior, en contraste con los perfiles de aluminio blanco utilizados para tragaluces y ventanas de cristal, y dentro de la casa que también es blanco. El plan apunta a tener la máxima flexibilidad en el programa público. Los recintos pueden formar un único espacio cuando la puerta corredera que separa la cocina del comedor está abierta, ocultando la pared que separa la terraza.
45 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The house is located in Catemito, 20 km south of Santiago in Chile's central valley, at the foot of Chena hill. The site is part of a medium intensity production agricultural plot at which the house was not to be exposed. The strategy proposes a one level volume that accommodates the linear disposition of the program. To make even more dramatic relationship with the landscape, the initial volume is extruded in the vertical plane, forming skylights at key points, also creating double heights and...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 45 users