Crematorium “Uitzicht”

Kortrijk / Belgium / 2011

39
39 Love 8,737 Visits Published
“We shall not cease from exploration And the end of all our exploring Will be to arrive where we started And know the place for the first T.S.Elliot is a matter of searching for calm and make peace with the impressive landscape of Hoog-Kortrijk. The cemetery of Hoog-Kortrijk is a serene place that folds with the landscape, with plateaus that slip rhythmically over the slope. The strength of this place is born especially from its extension and vastness. It is very important to maintain the perspective and the silence. The new crematory is covered with earth and green as the landscape, making part of it. On the roof of the crematory one can recognize some figures of the light and sky, in granite, metal, glas and stone. The new crematory will breathe light and sky, water and landscape, for us the essential things. The crematory will not become a church or chapel, with a religious or mysterious ambiance. Nor will the crematory be a house with a familiar ambiance. The new crematory that we propose will become an extremely sober and righteous building, for a clear and dignified farewell. Collaborators: Sílvia Alves, André Campos, Marta Pinho, Ana Patrícia Sobral, Manuel Vasconcelos, Carlos Mariano, Mário Ramos, Luís Peixoto, Rúben Sousa. Paul Lievevrouw, Bernard Deconinck, Eran Mordohovich, Jan Kalhöfer. Structures: Afaconsult and SumProject Electricity & Hydraulic: Ingenium Oven installation: Soresma
39 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    “We shall not cease from exploration And the end of all our exploring Will be to arrive where we started And know the place for the first T.S.Elliot is a matter of searching for calm and make peace with the impressive landscape of Hoog-Kortrijk. The cemetery of Hoog-Kortrijk is a serene place that folds with the landscape, with plateaus that slip rhythmically over the slope. The strength of this place is born especially from its extension and vastness. It is very important to maintain the...

    Project details
    • Year 2011
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2011
    • Client Psilon – Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 39 users